L’interior d’illa

L’interior d’illa que ara es dirà Crstina Fernández Pereira. Foto: Ajuntament

Cristina Fernández Pereira donarà nom a l’interior d’illa de l’antic cinema Urgell. L’Ajuntament homenatjarà la seva figura que va ser un exemple de portera solidària que va auxiliar persones amenaçades de repressió.

Així doncs, la descoberta de la placa es farà aquest pròxim dissabte 1 d’abril a les 11 del matí. L’acte comptarà amb un homenatge de record a la vida de Fernández, que anirà a càrrec de Miquel Salas, del grup de memòria històrica de Sant Antoni, i d’Isabel Pellejero i Eduard Musulén, autors del llibre Puerta a ningún sitio, que recull la història de l’homenatjada.

Cristina Fernández Pereira va néixer en un poble de Lleó, però vivia al barri. Treballava a la finca que està al carrer de Tamarit amb Comte Borrell. El propietari de la finca la va acusar d’haver-lo denunciat per feixista, motiu pel qual Fernández va ser detinguda el 5 de març de 1939 i ingressada a la presó de Dones de les Corts. El 13 de maig del mateix any, Cristina Fernández, amb només 39 anys, va ser afusellada al Camp de la Bota al costat de deu dones més.

Les porteres van ser un dels col·lectius professionals més represaliats en acabar la guerra. De fet, dels 3.267 ingressos a la presó de Dones de les Corts en els primers mesos de la postguerra, 108 van ser porteres.

Amb tot, el nou Jardí de Cristina Fernández Pereira forma part de la iniciativa de l’Ajuntament d’incorporar més noms de dones a l’espai públic de la ciutat. Parcs, places i jardins són els principals llocs on s’està afegint la nova nomenclatura.