Entrada Clínic

Fa un segle que l’Hospital Clínic és a l’Esquerra de l’Eixample. Foto: Twitter (@anaclau_rivas)

Hi ha notícies que generen incerteses i un exemple clar és l’ampliació de l’Hospital Clínic. Al novembre es va anunciar que l’ampliació es farà a les pistes universitàries de la Universitat de Barcelona (UB), on en principi es traslladaria la part de recerca científica. La falta d’informació en torn aquest anunci inquieta ara els veïns del barri.

Tal com explica el president de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample, Joan Vey, es desconeix si una part de l’àrea hospitalària marxarà de l’edifici actual. “Ens preocupa que es produeixi una descentralització, ja que el barri tindria molta mancança de gent que va als bars, que hi treballa, que va a comprar…”, alerta Vey. Les seves paraules fan evident que no vol que el barri perdi una part important de la seva ànima. Aquesta inquietud també es palpa, per exemple, en les paraules d’Eduard Escofet, president del Mercat del Ninot, que reconeix que li “fastiguejaria” que marxés la part hospitalària del Clínic perquè “és la que porta volum de gent al barri”. “Hi ha molt de moviment de treballadors, metges o infermers que quan pleguen s’acosten al mercat. També hi ha pacients o familiars de pacients que, per exemple, fan cafès als bars. Està clar que on deixa d’haver-hi gent els negocis es veuen afectats”, afirma Escofet, qui també assegura que tindria pèrdues en la seva xarcuteria i carnisseria, que és a prop del Clínic.

Una de les coses que fan sospitar a Escofet que marxarà una part important del Clínic és la poca informació que s’ha donat sobre el tema. “Va sortir la notícia i al cap de res va quedar morta”, indica. Per a ell, aquest silenci de les administracions vol evitar possibles obstacles davant d’un pla que ja està ideat. Tal com insisteix, “ja està decidit i no ho diran gaire res perquè els veïns es pronunciïn el mínim possible”. Perquè, al final, després d’un segle a la mateixa ubicació, aquest seria un comiat dels que deixen ferides.

Enderroc aturat

D’altra banda, l’Ajuntament ha frenat l’enderroc de l’antic edifici de la Unió Cooperativista Barcelonesa, on actualment hi ha la parròquia de Sant Isidor. L’església, propietària de l’edifici, va arribar a un acord amb el Clínic perquè s’hi faci un centre privat d’innovació tecnològica. L’abast de la conservació dependrà d’un informe patrimonial. Ja fa mesos, quan es va conèixer la notícia, diverses entitats es van mobilitzar per frenar l’enderroc. La seva última trobada, feta la setmana passada, va tornar a servir per mostrar el seu rebuig a la creació d’aquest centre privat.