L’antiga plaça de toros de la Monumental en una imatge d’arxiu. Foto: Rafaella Pagano / ACN

La llista d’edificis històrics que no s’estan aprofitant a Barcelona és llarga. I la llista d’equipaments que es podrien fer en aquests edificis, encara més. Barcelona Global ha recuperat aquest llistat en concret amb un informe per “reeconomitzar” el centre de la capital catalana. En aquest cas, però, l’entitat no demana una recuperació dels edificis per instal·lar-hi equipaments públics, sinó que ho fa per proposar que es destinin a “l’economia del coneixement”. És a dir, a oficines o espais de recerca i innovació.

“Així, el centre no només seria un espai de turistes o veïns, sinó també d’activitat econòmica”, va defensar Mateu Hernández, CEO de Barcelona Global, durant la presentació d’aquest informe el passat 30 de gener.

Segons l’entitat, a Barcelona hi ha 18 edificis del centre que estan “infrautilitzats” o amb “usos no justificats”. Un d’aquests és l’antiga plaça de braus de la Monumental, tancada l’any 2011. L’edifici ocupa una illa del Fort Pienc, uns 10.000 metres quadrats aproximadament, i té un aforament per a més de 19.000 espectadors. El seu ús, però, s’ha vist reduït els darrers anys a la celebració del Monumental Club, una proposta mensual que ofereix música en directe, gastronomia i espais infantils. A part d’això, però, les propostes per a aquest edifici de grans dimensions no han abundat.

LA FI DELS TOROS
L’últim cop que es va portar el futur de la Monumental a un plenari municipal va ser l’any 2016, quan el govern de la ciutat va rebutjar comprar-la pel seu elevat preu, tot i que es va expressar la idea que la plaça “fos pública”.

De moment, però, Barcelona Global ja s’ha reunit amb el govern actual, el qual ha valorat positivament la seva proposta, tot i que no ha confirmat cap projecte.

UN CIRC A LA PLAÇA
Des de l’Associació de veïns i veïnes del barri lamenten l’estat actual de l’edifici. Tot i que se celebra el Monumental Club, com que només es fa a la zona de l’arena les grades s’han abandonat. “És entrar a la plaça i veure la degradació de les instal·lacions”, afirmen portaveus de l’entitat veïnal a Línia Eixample. L’associació recorda amb bons ulls la proposta que es va fer, anys enrere, de fer circ a la Monumental per “complementar-la amb altres equipaments artístics com el Teatre Nacional o l’Auditori”.

Sigui com sigui, l’entitat veïnal preveu que “la situació no canviarà” i avisa que, si no es planeja alguna cosa aviat, s’agreujarà la situació actual i finalment es perdrà un edifici únic a la ciutat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram