El confinament ha agreujat la situació de les víctimes. Foto: Arxiu

Els tres mesos de confinament han agreujat el dia a dia de les víctimes de violència masclista i han fet aflorar noves situacions de maltractament. L’entitat Hèlia Dones ha pogut constatar en primera persona l’augment d’aquesta xacra: “Hem atès el doble de casos nous durant la pandèmia”, ha assegurat la directora, Montserrat Vilà, a Línia Eixample.

Vilà explica que han donat suport a “diverses dones que han hagut de marxar del seu domicili” per fugir de l’agressor. En aquest sentit, comenta que es tendeix a parlar només dels “casos més urgents”, en què la víctima conviu amb l’agressor, però recorda que hi ha altres situacions que també s’han de tenir en compte. Per exemple, les víctimes que estaven pendents de judici han vist com s’allargava l’espera i l’angoixa, i algunes han hagut de demanar ajuda perquè el seu agressor les continuava assetjant, malgrat no conviure-hi.

Des de l’entitat reivindiquen també la necessitat de protegir els fills i filles de pares maltractadors: “Alguns agressors que encara tenen la custòdia compartida han aprofitat l’excusa del coronavirus per no tornar els fills a la mare”, lamenta Vilà. La tasca de les advocades, psicòlogues i altres voluntàries que integren Hèlia Dones ha estat clau per fer front a realitats tan dures com aquestes.

“FALTEN RECURSOS”
Les associacions de suport a les víctimes comencen ara a recuperar la seva activitat habitual, i ho fan més convençudes que mai que “falten recursos” per lluitar contra la violència masclista, tal com diu Vilà.

Tot i que durant la quarantena s’han reforçat serveis com el telèfon d’emergència, molts cops aquests mecanismes s’han vist “col·lapsats”, en paraules seves, i han estat insuficients per donar una resposta adient a les dones. “De fet, això ja passava abans de la pandèmia, però ara s’ha accentuat”, comenta la directora d’aquesta entitat, que té la seu al Casal de Barri Espai 210. Per això, creu que “hi ha d’haver un canvi en el model dels recursos: cal més pressupost i més personal”.