L’equipament ha atès més de 600 persones només durant el mes de juny. Foto: Twitter (@salvemelsantpau)

En l’any del seu vuitantè aniversari, el Gimnàs Social Sant Pau ha tornat a demostrar que la seva funció a la ciutat és imprescindible. Tot i que va haver de tancar durant les primeres setmanes de la pandèmia, l’equipament es va posar en marxa de nou el mes d’abril de la mà dels Serveis Socials de l’Ajuntament. Des d’aleshores, ha estat oferint 150 dutxes diàries i, només al juny, va atendre més de 600 persones que no tenen recursos.

El gimnàs continua funcionant amb normalitat aquests dies, però la seva situació ha canviat radicalment: el contracte de lloguer del local va vèncer l’1 de juliol. Així, la cooperativa que gestiona el projecte es troba ara en una situació irregular i tem que la propietat els faci fora del número 46 de la ronda de Sant Pau. En aquest context, tots els grups de l’oposició del consistori barceloní han signat un manifest de suport al projecte i han demanat al govern d’Ada Colau que doni una solució definitiva al gimnàs abans del consell plenari d’aquest divendres, 24 de juliol.

“Instem el govern municipal a defensar el patrimoni social i l’interès públic que representa el Gimnàs Social Sant Pau”, diu el manifest que va llegir divendres passat Ferran Aguiló, membre del consell rector de la cooperativa, en una roda de premsa conjunta amb els representants de l’oposició. El text també recorda que aquesta petició es remunta al 25 de maig de 2018, quan el ple es va comprometre a adquirir el local. Durant aquests dos anys, l’entitat ha posat damunt la taula “tres ofertes de compra de privats complementàries a l’Ajuntament”, va explicar Aguiló, però cap de les tres ha tirat endavant.

Sobre les causes que han impedit l’adquisició de l’equipament, la cooperativa ho té clar: ha estat impossible “pel sobrepreu que posa la propietat per gestionar la venda i per la inacció de l’Ajuntament, que ha prioritzat altres compres”, va lamentar Aguiló. Una acusació, aquesta última, que van reiterar els presidents dels grups municipals de JxCat i PP, Elsa Artadi i Josep Bou, i els portaveus d’ERC, Cs i BCN pel Canvi: Jordi Coronas, Paco Sierra i Eva Parera, respectivament. “És molt important tenir el suport de l’oposició, perquè demostra que som un espai del tot transversal”, ha reconegut Ernest Morera, director del gimnàs, en declaracions a Línia Eixample.

Morera també ha admès que els membres de la cooperativa estan sotmesos a “un estrès emocional bastant fort” arran de la pandèmia, que s’ha agreujat amb el venciment del contracte de lloguer. Tot i això, es mostra optimista amb el futur de l’espai: “Estem convençuts que hi haurà una solució”, afirma, però afegeix que “sap greu haver de gastar tantes energies en això amb tota la feina que tenim”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram