Les obres de la superilla. Foto: Eli Don/ACN

La secció de Medi Ambient i Urbanisme de la fiscalia de Barcelona ha arxivat la investigació contra la superilla de l’Eixample. Les diligències d’investigació es van incoar l’abril del 2022, arran de dues denuncies interposades per la plataforma Salvem Barcelona i un exarquitecte del consistori. El fiscal ha considerat que no hi havia elements suficients per considerar que hi havia un delicte sobre l’ordenació del territori, com consideraven els denunciants.

Un cop analitzats els informes tècnics i l’actuació duta a terme, la fiscalia conclou que “no és evident” que per a la realització d’una ordenació d’aquest espai públic com la plantejada, fos necessària prèviament la modificació del Pla General Metropolità com entenien els denunciants.

Acusacions de “fer perdre el temps”

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha celebrat la decisió de la fiscalia d’arxivar la investigació i ha acusat els denunciants de “fer perdre el temps” al sistema judicial però també al consistori.

En declaracions als mitjans, ha destacat que aquestes denúncies no són les úniques accions que s’han empès contra les superilles i ha emfatitzat que en tots els casos s’han descartat. Ha criticat que hi ha persones que estan “utilitzant” el sistema judicial per intentar aturar les obres i els ha instat a presentar-se a les eleccions si tenen un model diferent.

Els denunciants consideraven que s’havia produït un delicte d’ordenació del territori en no fer una modificació del Pla General Metropolità, cosa que la fiscalia ha descartat. La tinenta d’alcaldia ha explicat que en obres de remodelació anteriors importants a la ciutat, com al Portal de l’Àngel, no es va fer aquesta modificació i ha asseverat que els denunciants “ho sabien”.

Així, ha afirmat que les obres de la superilla continuen i ha defensat que Barcelona necessita aquest model per afrontar els reptes del futur, especialment el de l’emergència climàtica.