Els veïns afectats viuen des del 1975 al mateix pis de la Dreta de l’Eixample. Foto: Pepe Navarro/Ajuntament

Té 76 anys i, des del 1975, viu de lloguer amb la seva dona al mateix pis de la Dreta de l’Eixample. Com que tenen un contracte de renda antiga, en principi ningú els pot fer fora de casa seva, però el conglomerat d’empreses que va comprar tot l’edifici fa cosa d’un any i mig ha trobat una escletxa per aconseguir-ho. “Al·leguen abandonament de la llar”, explica aquest veí, que prefereix mantenir l’anonimat.

La propietat argumenta que el matrimoni passa massa temps fora de casa, a la segona residència. La realitat és ben diferent: “Tenim un petit refugi de muntanya a 250 quilòmetres d’aquí. Hi anem alguns caps de setmana i en períodes de vacances”, matisa l’home. La seva vida, però, la continuen fent a Barcelona. “Hi estem empadronats, hi tenim els fills, els nets, el CAP… tot”, detalla.

L’edifici on viuen des de fa 48 anys fa temps que té més oficines que habitatges. De fet, ara només queden quatre pisos que funcionin com a domicilis. Ells són els veïns més longeus, tot i que hi ha un altre matrimoni amb contracte de renda antiga. Sigui com sigui, la propietat actual no fa distincions. “A mesura que van acabant els contractes ens volen fer fora a tots, oficines i famílies”, assegura el veí afectat.

Reformes als pisos que ja estan buits

Tot va començar el setembre de 2021, quan el bloc de pisos va passar a ser d’un gran tenidor. Només quatre mesos després, el gener del 2022, el nou propietari els va interposar una denúncia que el matrimoni va rebre el juny d’aquell any. “Mai s’han posat en contacte amb nosaltres, només tenim la denúncia, que ja està en mans d’advocats”, assenyala el llogater.

A l’angoixa que els genera aquesta situació, s’hi sumen les molèsties que provoquen les obres que ja estan en marxa als pisos buits de l’edifici. Els veïns que encara hi viuen no saben res dels treballs que s’hi estan fent perquè la propietat no els ha fet arribar cap avís. L’única informació que tenen és el soroll amb què han de conviure des de primera hora del matí i la pols que es troben al replà cada dia.

Aquests veïns van assistir dilluns a la presentació de l’informe L’habitatge de luxe a la Dreta de l’Eixample, a càrrec de l’associació veïnal del barri. L’home va aprofitar el torn de paraules final per explicar el seu cas. L’advocat Joan Roca, un dels ponents de l’acte, el va tranquil·litzar afirmant que ell i la seva dona ho tenen tot a favor per guanyar el cas. Però està amoïnat. “Hem parlat amb molts advocats i tots ens diuen el mateix, però ens fa patir que el jutge no ho vegi així”, admet. Pel que fa als terminis, encara no en sap res. “Ves a saber, es pot allargar fins al 2024”, calcula.

“La meva vida és Barcelona”

El matrimoni està vivint tot plegat amb indignació i tristesa, en un moment vital en què pensaven dedicar-se a gaudir i descansar. “Com que estem jubilats i encara podem fer activitats, només volem aprofitar al màxim la vida. El que ens quedi. I si volem anar de cap de setmana, tenim dret a fer-ho”, defensa el marit, en referència a l’acusació d’abandonament de la llar que els fa la propietat. L’home vol deixar clar que és barceloní de soca-rel i es mostra orgullós de ser un habitual dels cinemes, els teatres, les llibreries i els comerços del barri i de la ciutat. “La meva vida és Barcelona”, sentencia.

El “luxe” de viure a la Dreta de l’Eixample
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram