
L’artista Jimena Lucas repassa les vivències de les persones estrangeres a l’exposició ‘Exiliades’. Foto cedida
El projecte Exiliades arriba als seus últims dies d’exposició al Centre Cívic Fort Pienc. Després d’haver recorregut ciutats com Girona, Sevilla i Madrid, el pròxim 10 d’abril serà la darrera jornada per contemplar i reflexionar al voltant de les obres de la uruguaiana Jimena Lucas.
L’artista, resident a Manresa, porta al món creatiu algunes de les vivències i records personals i compartits sobre la vida de les persones migrants. Malgrat que va arribar a l’Estat fa un quart de segle, dos anys enrere va passar per un moment complicat i va necessitar anar a teràpia. En les seves sessions a consulta va emergir la necessitat de tornar a explorar les ferides de l’exili. “Em pensava que era una pàgina passada, però vam veure que calia indagar-hi i afrontar-la per no repetir certs patrons”, explica.
Exiliades reflexiona sobre les pèrdues, els traumes i els sacrificis de l’exili. Les obres de Lucas inclouen símbols com les maletes, que representen tot el que es deixa enrere, i jaquetes, que simbolitzen una “segona pell” carregada de records i dolors. A través d’aquestes peces, l’autora crea un espai de connexió per aquells que han viscut el dolor de l’exili i la migració, que sovint queden ocults. “L’art em permet transformar el meu propi procés en una eina per visibilitzar el que tantes persones experimenten”, detalla l’artista.
“Ressonar en la societat”
Gràcies al suport de la Fundació Atrium Artis de Girona, que ha facilitat el transport de les obres, l’exposició ha arribat a diversos espais culturals. Lucas destaca que l’art ha obert un espai segur on les persones han pogut compartir les seves pròpies experiències de l’exili i la migració i ha generat un lloc de reflexió col·lectiva. “La gent s’ha obert més del que pensava, i això demostra que l’art té la capacitat d’afrontar temes dolorosos amb empatia”, assenyala.
L’exposició també és una proposta de mirada crítica a la invisibilitat que pateixen molts exiliats, especialment les dones que, per protegir les seves famílies, han d’abandonar-ho tot. “Més enllà de l’art, el projecte busca ressonar en la societat i convidar a ser més conscients davant l’exili”, conclou Lucas.
El procés creatiu
Amb el comiat de l’exposició del Centre Cívic arribarà la publicació d’un llibre firmat per Lucas sobre la seva forma de fer i d’entendre la creació artística. A Trans, així es titula el text, l’artista detalla com portar les idees al món real mitjançant tres processos: la transgressió (deixar enrere prejudicis), la transició (modificar objectes per crear) i la transformació que arriba al final.