Les eleccions al Congrés del passat diumenge 10 de novembre van tenir a l’Eixample el mateix guanyador que les del 28 d’abril: ERC. Els republicans, amb Gabriel Rufián com a cap de llista, van aconseguir tornar a ser la força més votada, tot i que van perdre més de 6.000 vots. Van passar dels 36.751 de l’abril (25,6%) a 30.417 (22,4%). Percentualment, la caiguda va ser de més de tres punts.

El segon lloc, en aquesta ocasió, va ser per a JxCAT, que va aconseguir quedar per davant del PSC, que havia estat la segona força més votada a l’abril. La formació independentista, amb Laura Borràs al capdavant, va aconseguir créixer en uns 1.600 vots. Va passar de 21.320 suports (14,8%) a 22.973 (16,9%). Aquests bons resultats li van permetre guanyar per molt poc al PSC, que tenia com a cap de llista Meritxell Batet. Els socialistes, igual que ERC, van veure com disminuïa el suport dels veïns, ja que van passar dels 28.413 vots del 28A a 22.839. Això els va implicar passar d’un suport del 19,8% a un del 16,8%.

Fora del podi, la primera força va ser En Comú Podem, que tenia Jaume Asens com a cap de llista. De la mateixa manera que ERC i el PSC, els comuns també van perdre suports, uns 2.000. El 28A en van obtenir 21.214 i en aquesta ocasió van caure fins als 19.236. La baixada no va arribar a ser d’un punt, ja que van passar del 14,8% al 14,1%.

El segon partit que va anar a l’alça, després de JxCAT, va ser el PP, amb Cayetana Álvarez de Toledo encapçalant la llista de Barcelona. Els populars van passar del sisè lloc al cinquè gràcies als 12.017 vots (8,8%) aconseguits, quan a l’abril es van quedar en 8.138 suports (5,6%).

BON RESULTAT DE LA CUP
D’altra banda, cal destacar la irrupció de la CUP, que es presentava en unes eleccions espanyoles per primera vegada. La formació de l’esquerra independentista, amb Mireia Vehí com a número 1 de la llista de Barcelona, va treure uns resultats força bons i va aconseguir reunir 11.078 vots, que van representar el 8,2% dels suports. Aquestes xifres li van permetre ser el sisè partit més votat, a poca distància del PP, i quedar per davant de Ciutadans i Vox.

El gran perdedor de la nit, tal com li va passar a tot l’Estat, va ser Ciutadans. El partit taronja, amb Inés Arrimadas liderant la llista de Barcelona, va patir una davallada molt forta al districte i va perdre més de 8.000 vots respecte de l’abril. Va passar de 15.198 (10,6%) a 6.853 (5,%), cosa que li va suposar caure fins al setè lloc venint del quart.

La tercera formació que va créixer en comparació a l’abril, juntament amb JxCAT i el PP, va ser Vox. El partit d’extrema dreta, que al conjunt de l’Estat va treure uns grans resultats, a l’Eixample es va haver de conformar a guanyar uns 1.600 vots, ja que va passar dels 4.195 sufragis del 28A (2,9%) a 5.789 (4,3%). Tot i això, la candidatura que liderava Ignacio Garriga no va passar de ser el vuitè partit del districte.

Per últim, remarcar que en aquests comicis la participació en el districte va ser del 75,7% ­–la quarta més alta dels 10 districtes–, mentre que a l’abril havia estat del 80,1%.

Els barris: cinc victòries d’ERC i una de JxCAT

Pel que fa als barris del districte, ERC va obtenir la victòria en cinc dels sis (el Fort Pienc, la Sagrada Família, l’Antiga Esquerra de l’Eixample, la Nova Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni), mentre que JxCAT va aconseguir ser el partit més votat a la Dreta de l’Eixample. La victòria de JxCAT va trencar el mapa totalment groc de l’abril, ja que llavors ERC va ser el primer partit a tots els barris.

Així doncs, en el cas d’ERC, el millor resultat el va aconseguir a la Sagrada Família, on va rebre el 24,3% dels vots. El més fluix va ser a la Dreta de l’Eixample (20,1%), on va ser la segona força i es va quedar a dues dècimes de JxCAT. La llista que liderava Laura Borràs, a banda de guanyar a la Dreta de l’Eixample, va ser segona força a l’Antiga Esquerra de l’Eixample, a la Nova Esquerra de l’Eixample i també a Sant Antoni i a la Sagrada Família, però en aquests dos últims casos amb un empat amb En Comú Podem. Al Fort Pienc va ocupar el quart lloc.

Pel que fa als socialistes, tot i haver-se de conformar en ocupar el tercer lloc del podi, van ser el segon partit al Fort Pienc, a la Sagrada Família, a la Nova Esquerra de l’Eixample i a Sant Antoni. A la Dreta de l’Eixample i a l’Antiga Esquerra de l’Eixample va ser tercers.

Els comuns i la CUP, al seu torn, van obtenir els millors resultats a Sant Antoni, on van ser tercers i cinquens respectivament, mentre que el PP i Vox ho van fer a l’Antiga Esquerra de l’Eixample i Ciutadans al Fort Pienc.