judici

El judici als quatre acusats d’una agressió feixista. Foto: Laura Fíguls/ACN

L’octubre del 2019 a Barcelona va estar marcat per les protestes que va provocar la sentència del judici del procés. En el marc d’aquelles manifestacions, on milers de persones van mostrar la seva indignació per unes condemnes contra els líders independentistes que consideraven abusives, també hi va haver manifestacions de grups espanyolistes ultres que pensaven tot el contrari. El 17 d’octubre d’aquell any, es va convocar una manifestació feixista a la plaça d’Artós (Sarrià-Sant Gervasi) en paral·lel a una concentració antifeixista. Després de les mobilitzacions, els manifestants es van dispersar i un grup d’ultres van apallissar un jove antifeixista i independentista a Rosselló amb Balmes. Gairebé quatre anys més tard, s’ha posat en marxa el judici contra els quatre principals agressors.

El judici va començar ahir dimarts a la Ciutat de la Justícia. En la primera jornada, els acusats van negar formar part de grups neonazis. Un d’ells sí que va reconèixer haver donat “tres puntades de peu als glutis de la víctima”, i es va disculpar. Dos dels altres acusats van dir que, en el moment de l’agressió, ja estaven marxant del lloc dels fets per l’elevada tensió.

La fiscalia demana cinc anys de presó per als quatre homes, que ja van estar en presó preventiva poc després dels fets, però van quedar en llibertat al cap de dos mesos. Els acusa d’un delicte de lesions amb els agreujants de discriminació ideològica, abús de superioritat i disfressa. D’altra banda, l’Ajuntament s’hi presenta com a acusació particular. En aquest sentit, el regidor de Drets de Ciutadania i Participació en funcions, Marc Serra, va recordar dilluns que l’Oficina per la No Discriminació de l’Ajuntament va atendre la víctima en el seu moment i que l’ha acompanyat “en tot el procediment judicial”.

Precisament, Serra va ser contundent a l’hora de lamentar la pallissa el mateix octubre del 2019. “És inadmissible que un grup de nazis surti de cacera amb bats de beisbol mentre els Mossos s’ho miren”, va piular aleshores.