El passat mes de desembre es va acabar la ’guerra de les terrasses’ després que s’anunciés un acord entre l’Ajuntament i el Gremi de Restauració. Aquest conveni, que permet flexibilitzar una normativa polèmica que havia acabat portant maldecaps a totes les parts, ha generat malestar en el si de la FAVB, que en els dies posteriors a la publicació de l’acord va denunciar que, a la pràctica, l’acord entre el govern d’Ada Colau i el Gremi suposa la “consolidació de la privatització de l’espai públic”. L’entitat també va denunciar que es retallen alguns drets.

Aquest nou pacte implica que la normativa de terrasses, que s’aprovarà aproximadament d’aquí a dos mesos, assumeixi una fórmula menys restrictiva que l’actual i provocarà que les llicències que ja estan atorgades es puguin revisar amb els nous criteris. A la pràctica, això suposarà que es frenarà la supressió de taules i cadires que ha provocat l’ordenança actual per a alguns bars i restaurants i que ara podrien recuperar.

El nou text flexibilitza qüestions polèmiques, com ara la distància entre les taules i els arbres o l’ocupació màxima permesa a la vorera. El vicepresident de la FAVB, Joan Balañach, va ser una de les veus que es van alçar contra aquest nou acord, apuntant que “és una subordinació als interessos privats del gremi”. De fet, la FAVB va decidir abandonar la darrera comissió tècnica en senyal de protesta.

En la mateixa línia que la FAVB es van pronunciar des de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS). L’ABTS es va mostrar molt crítica amb la signatura del conveni i va acusar Colau d’haver caigut “en la trampa del lobby de la restauració fent-nos creure que aquest pacte és el millor per a tothom”. En diferents piulades a Twitter, l’ABTS va retreure aquest pacte entre el govern i els empresaris d’hostaleria, perquè comportarà que hi hagi més taules i , per tant, més soroll i molèsties, des del seu punt de vista, per als veïns de diferents barris.

COLAU DEFENSA L’ACORD
En canvi, segons l’alcaldessa Colau, aquest pacte “arriba en un moment molt positiu i és bo per a Barcelona”. La batllessa va destacar que “les terrasses ens agraden a tots, formen part d’una ciutat mediterrània com la nostra i de la seva vida al carrer” i va voler remarcar que “no és senzill regular l’espai públic en una ciutat com la nostra”. Colau va destacar que l’acord, que es va formalitzar el passat 5 de desembre, aconsegueix “garantir l’equilibri entre l’ús ciutadà de l’espai públic i l’activitat econòmica”.

Per últim, el director general del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, va mostrar la seva satisfacció per haver arribat a aquest acord i, després de la signatura, va assegurar que aquest pacte suposa “enterrar definitivament el conflicte”, que s’havia allargat durant anys.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram