La nova Model va celebrar el 21 de gener la seva inauguració. Foto: Ajuntament

De presó a recinte obert als veïns del barri i tota la ciutat. Aquesta és la metamorfosi que la Model ha completat aquest mes. L’estrena de la nova presó va ser el 21 de gener, mentre que l’endemà es van celebrar d’unes jornades contra la impunitat franquista, seguides de l’inici de les activitats de La Model Espai Memorial, el dia 24. Precisament aquest espai és un dels quatre pilars sobre els quals l’Ajuntament ha redissenyat l’antiga presó, en el qual es programaran activitats culturals i exposicions sobre la història del centre penitenciari.

Les altres tres potes són una promoció de 150 pisos de lloguer assequible, una zona verda de 14.000 metres quadrats i la creació d’equipaments municipals.

ACTIVITATS I PORTES OBERTES
Un cop inaugurada la nova Model, els veïns hi poden visitar l’exposició fotogràfica La Model per dins, que exposa al mur perimetral exterior de l’antiga presó una sèrie de fotografies de Josep Maria de Llobet. Les imatges són de gran format i mostren els espais interiors del centre. Més enllà de la inauguració, els divendres i dissabtes es podran visitar les instal·lacions lliurement sense que sigui necessari inscriure’s prèviament. Entre altres coses, es podrà passejar per espais com el pati d’entrada, la paqueteria, el locutori, l’espai central, les galeries 4 i 5 i el pati poliesportiu.

A més, a la primavera també es programaran visites guiades i visites les tematitzades, que permetran aprofundir en coneixements o continguts relacionats amb l’antiga presó. La Model, però, no només reviurà la seva pròpia història sinó que també servirà com a espai per a esdeveniments. Per ara, l’Ajuntament ja ha confirmat que serà escenari del Seminari Internacional de treball Memòria, trauma i salut mental, del festival de Barcelona Novel·la Negra i de les Jornades Internacionals d’Acció Comunitària.

PROCÉS PARTICIPATIU
La inauguració del dia 21 va ser presidida per l’alcaldessa Ada Colau i va comptar amb la participació de veïns i entitats de l’Esquerra de l’Eixample. L’alcaldessa va considerar que l’acte inaugural significava “un pas més” en el projecte de remodelació de la Model i va destacar el paper dels veïns en el procés.

En aquest sentit, el col·lectiu Fem Nostre l’Espai de La Model també valora positivament l’obertura de l’antiga presó al barri i el seu representant Xavier Riu considera que l’ús veïnal de les dues illes de cases que ocupa és “una oportunitat per millorar la ciutat i el barri”. Riu també va avisar que volen participar activament en el desenvolupament del projecte per desenvolupar la zona verda, l’espai memorial i els equipaments públics. En la mateixa línia s’expressa l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample, que vol donar forma definitiva a l’espai a través d’un procés participatiu.

La petició d’obrir el procés per decidir com han de ser els equipaments que s’instal·laran als terrenys de la Model també se l’ha fet seva el PP. En aquest cas el president del grup municipal dels populars, Alberto Fernández, ha proposat fer una consulta per determinar-ne els usos.

Fernández considera que la rehabilitació de l’espai és “una oportunitat única pels veïns” i ha plantejat que caldria conservar l’estructura central del centre i algunes galeries pel seu caràcter històric. Pels populars, la consulta s’hauria de celebrar aquest any per tirar endavant els equipaments el 2019 o el 2020.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram