Una imatge de la jornada festiva. Foto: Twitter (@gerardgomezf)

El pati de la Model va ser el lloc escollit el passat 9 de juliol pels veïns de l’Esquerra de l’Eixample per celebrar el tancament de la històrica presó.

La celebració va consistir en un vermut, que va servir per reivindicar que l’espai aculli ara els equipaments que preveu el pla director elaborat l’any 2009. El pla preveu la construcció de diferents equipaments, com ara una escola infantil i de primària, una residència de gent gran i centre de dia, un casal de joves i un pavelló poliesportiu.

Durant la jornada els veïns també van aprofitar per denunciar que l’anunci del tancament del centre ha provocat, a parer seu, una espiral d’especulació immobiliària a la zona. Posen d’exemple el cas de quatre famílies que viuen al número 151 del carrer Entença, que han rebut un burofax on se’ls ha notificat que han de deixar el pis un cop se’ls acabi el contracte.

EXPOSICIÓ EN MARXA
D’altra banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, van inaugurar el dia 1 de juliol l’exposició sobre la història del centre penitenciari. També hi van ser el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, i el conseller de Justícia, Carles Mundó,.La mostra, batejada amb el nom de ‘La Model ens parla’ té com a fil conductor la història de 13 personatges, entre els quals hi ha Salvador Puig Antich, Lluís Companys o Francesc Ferrer i Guàrdia. Comissariada per Agustí Alcoberro, fa un recorregut pels 113 anys de vida de la presó. Dos dies més tard, el 3 de juliol, van començar les visites públiques, que s’allargaran fins al 26 de novembre.

OBERTURA PERMANENT
Més enllà de l’exposició, la tinent d’Urbanisme, Janet Sanz, va anunciar a mitjans de juny que a partir del gener del 2018 l’antiga presó s’obrirà de forma permanent a tots els veïns de la ciutat per tal que pugui visitar l’espai. A banda, l’Ajuntament també preveu que a partir del gener estigui llest el pla per decidir quins equipaments acollirà de forma definitiva l’espai de la Model. Aquest procés de decisió es farà a través d’un procés participatiu que començarà el pròxim 19 de juliol. Toni Colomina, president de l’AVV Esquerra de l’Eixample, afirma a Línia Eixample, que a l’entitat hi ha “una mica de neguit perquè hi ha rumors que algunes coses que contemplava el pla directori del 2009, com ara l’aparcament, no es faran”.