Una imatge de part de l’acampada que els manifestants han muntat. Foto: Línia Eixample

“Som invisibles i no importem a ningú. Amb l’acampada volem trencar això”. Són paraules del portaveu de l’Acampada X Drets, Miki. Ell és el cap visible d’un grup d’una cinquantena de persones sensesostre que des de fa dos mesos acampen a la plaça Catalunya per denunciar la seva situació. Aquesta acampada no és l’única que hi ha actualment en aquest punt de la ciutat, ja que també és el lloc escollit per uns quants activistes independentistes per dur a terme l’Acampada x la República. De fet, el nom escollit per l’acampada d’aquest grup de sensesostre és molt semblant al de l’acampada independentista. Segurament és una manera d’aconseguir més ressò.

Els manifestants dormen en una vintena de tendes de campanya que han col·locat en un dels espais més cèntrics de la ciutat per alertar, tal com diuen en un manifest que han publicat, que per la seva condició de gent sensesostre se’ls està vulnerant una sèrie de drets recollits a la Constitució.

Són quarts d’onze del matí i el portaveu d’aquest col·lectiu atén Línia Eixample just després d’haver sortit de dins d’una tenda de campanya. “Es parla molt de drets constitucionals però la realitat és que hi ha una manca de voluntat política per arreglar la nostra situació”, afirma Miki.

El passat 12 d’abril els manifestants es van reunir durant unes dues hores amb representants de l’àrea de Drets Socials de l’Ajuntament, que uns dies abans ja havien rebut un document on l’Acampada X Drets reclamava una sèrie de mesures per millorar la situació de les més de mil persones que viuen al carrer en tota la ciutat. Entre altres peticions, demanen un hotel social on poder viure, una T-10 gratuïta o el lliure accés de les dutxes als poliesportius municipals. “De la trobada no en va sortir res i les propostes de l’Ajuntament van ser inexistents”, lamenta el portaveu de l’acampada. “

SANT JORDI A L’HORITZÓ
La situació pot complicar-se ara que falten pocs dies per Sant Jordi, ja que l’Ajuntament ha avisat els acampats que han de marxar abans del 23 d’abril. Tot i això, el portaveu de la protesta afirma que no tenen previst marxar “fins que hi hagi un acord que inclogui solucions per a la nostra situació”. Si finalment hi ha un desallotjament “defensarem el nostre dret a la protesta perquè estem farts d’abaixar el cap”, afegeix Miki.

A banda de la necessitat que la plaça Catalunya estigui en condicions per Sant Jordi, des de l’Ajuntament afirmen que “part de les peticions” d’aquest col·lectiu “ja són una realitat”, com ara les targetes de transport per a persones en risc d’exclusió. Pel que fa a l’hotel social, des del consistori deixen clar que no és possible “perquè és incompatible amb els protocols de treball que han anat construint els professionals dels Serveis Socials”, mentre que la petició de les dutxes, diuen, s’estudiarà. Al mateix temps, des del consistori recorden que la ciutat disposa des de l’any 2016 2016 del primer Pla de Lluita contra el Sensellarisme, elaborat conjuntament amb les 32 entitats que conformen la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram