
Les entitats han omplert el barri de cartells per promocionar la iniciativa. Fotos cedides
Les entitats juvenils del barri de la Sagrada Família han sumat esforços per presentar una proposta als Pressupostos Participatius de l’Ajuntament amb l’objectiu de crear un Casal de Joves autogestionat. Aquesta iniciativa vol dotar el jovent d’un lloc estable on organitzar activitats al barri.
La manca d’espais fixos per a les entitats de lleure i el teixit associatiu juvenil del Poblet ha estat una problemàtica constant en els darrers anys. Fins i tot entitats com l’Esplai la Brúixola s’enfronten al canvi d’usos de la parròquia on feien les reunions. Per això, l’Agrupament Escolta Antoni Gaudí, l’Esplai la Brúixola, l’Agrupament Escolta i Guies Anselm Albareda i l’Associació Juvenil Joves del Poblet han unit forces i, durant les darreres setmanes, han impulsat una campanya per donar a conèixer la seva candidatura als Pressupostos Participatius.
El poblet dels turistes
Les entitats de Sagrada Família reivindiquen la construcció d’un casal autogestionat pels joves per poder recuperar la vida associativa i les activitats comunitàries. De fet, consideren que el barri s’ha anat transformant en un indret on tot està pensat per als turistes. “Hi falten espais d’oci allunyats del consum capitalista: només tenim bars o parcs ocupats per turistes. Sentim que no tenim gaire lloc al barri, ni en l’àmbit físic ni en l’organitzatiu, perquè tot està dedicat al turisme”, lamenta el portaveu de les entitats juvenils, Roger Casadesús.
En aquest sentit, la coordinadora d’entitats del Poblet alerta de l’augment de la desvinculació de molts joves amb el barri per la falta d’opcions culturals, d’oci o associatives destinades específicament a ells. “Amb un espai comú podríem dinamitzar la gent jove, que està molt desconnectada de la vida local. Un lloc físic propi on trobar-nos fa molt més fàcil atraure la gent i permet poder-lo fer servir amb el nostre criteri”, afegeix Casadesús.
La candidatura
Aquesta setmana tanca la primera fase de votacions a les candidatures dels Pressupostos Participatius municipals. Si la proposta del jovent tira endavant, durant el mes de maig es farà una segona ronda de votacions per escollir els projectes que es finançaran.
Tant si la construcció del casal autogestionat avança com si no, però, els joves deixen clar que la seva petició es mantindrà: “Continuarem reivindicant la necessitat d’un espai i pressionant per aconseguir-lo”.
Barcelonins que no han anat mai a la Sagrada Família: “És cara i està massificada”