Enric Puiggròs, delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya i president del patronat de la Fundació Jesuïtes Educació. Foto: Blanca Blay/ACN

Els Jesuïtes recorren al bufet d’advocats Roca Junyent i a una associació externa per investigar i gestionar casos d’abusos a Catalunya així com posar-se a disposició de les víctimes i mediar amb elles. Ho ha anunciat aquest dimecres en roda de premsa Enric Puiggròs, delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya i president del patronat de la Fundació Jesuïtes Educació. Puiggròs ha demanat perdó a les víctimes en nom de la institució i ha reconegut que cal “fer un pas més” per “clarificar” la informació, la gestió i les responsabilitats que se’n derivin. La companyia ha decidit fer aquest pas després que en els darrers dies s’hagi conegut informació sobre denúncies per casos d’abusos sexuals en centres educatius seus.

Puiggròs també ha explicat que descarten presentar-se com a acusació particular en casos judicialitzats. Segons ha dit, tècnicament podrien fer-ho justificant de quina manera la institució ha estat perjudicada pels casos d’abusos, però després d’assessorar-se se’ls desaconsella perquè seria “un acte de cara a la galeria”.

Externalització per afrontar els abusos

Puiggròs, que ha començat la roda de premsa condemnant els fets i demanant perdó, ha assegurat que s’han trobat amb la impossibilitat d’encarregar una auditoria externa “en el sentit estricte” i constaten que la investigació interna iniciada té un recorregut “limitat”. Per això, ha assegurat que no “els fa por” posar-se en mans d’institucions externes.

D’una banda, i en relació a la investigació, es comptarà amb la col·laboració del bufet Roca Junyent. La Companyia de Jesús passarà al bufet tota la informació que té sobre els casos del passat i la gestió que se’n va fer per clarificar les responsabilitats que se’n derivin i que la institució assumirà. “Esperem anar avançant cas a cas”, ha assegurat el delegat dels Jesuïtes a Catalunya.

D’altra banda, quant a l’atenció i la cura de les víctimes, es recorrerà a l’ajut de l’Associació per a la Mediació, la Trobada i l’Escolta (AMEE per les sigles en castellà) per atendre denúncies de les víctimes i mediar entre elles i els Jesuïtes. “Som conscients que per a moltes víctimes es difícil adreçar-se a la institució on van patir els abusos”, ha indicat Puiggròs, que veu “essencial” que les víctimes puguin ser acompanyades per una associació externa. Les persones que vulguin adreçar-se a aquesta institució trobaren els canals de contacte a la seva pàgina web.

Disposició a col·laborar

Puiggròs ha reconegut que hi ha víctimes que han optat per vehicular les seves denúncies per altres vies i també s’ha posat a disposició de les entitats i institucions a les quals s’han adreçat aquestes víctimes. A més a més, ha explicat que s’ha contactat amb el Síndic de Greuges de Barcelona per contrastar el procés d’investigació i reparació i les accions previstes així com explorar camins de col·laboració. Alhora, també estan treballant per presentar un informe al Síndic de Greuges de Catalunya i en els darrers dies han mantingut contacte amb el cos de Mossos d’Esquadra.

En relació a la justícia ordinària, el delegat dels Jesuïtes ha reconegut que la figura de la prescripció “fa impossible” que la justícia pugui intervenir en tots els casos i ha expressat el seu desig que fos possible ampliar els terminis de prescripció. En tot cas, el que sí que ha descartat és que la companyia es presenti com a acusació particular, si també ha ofert col·laboració en els casos judicialitzats.

Situació actual

Davant les preguntes dels periodistes, Puiggròs ha assegurat que els sacerdots Francesc Roma i Francesc Peris, acusats d’abusos sexuals, estan actualment apartats. El responsable dels Jesuïtes ha indicat que ja hi ha una investigació interna en marxa i ha evitat donar gaires més detalls sobre aquests dos casos concrets. També ha reconegut que fins fa tres setmanes, Roma estava oficiant missa a l’església del Sagrat Cor, però ha matisat que era una atenció pastoral mínima.

Puiggròs ha admès també que no poden garantir al cent per cent que no hi hagi un cas d’abús en el futur en algun centre, però ha reiterat que estan treballant per prevenir-ho. Per exemple, ha remarcat que més enllà dels protocols que marca la llei també s’està oferint formació a l’alumnat, als educadors i als monitors dels centres educatius dels Jesuïtes.

“Trencament” a la comunitat educativa

El delegat ha apuntat que hi ha hagut un “trencament” a la comunitat educativa, en especial a l’escola del carrer Casp, on aquest trencament ha estat “enorme”. “També com a Jesuïtes és molt dolorós”, ha afegit. “Que companys teus facin una actuació que torpedina els fonaments de la teva manera de viure es fa molt dur”, ha conclòs.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram