La consulta: un dret de tots

Si el futur Estat català vol ser democràtic, el procés per arribar-lo a constituir també ho ha de ser. I això passa per estendre el dret a decidir a totes les persones que resideixen a Catalunya, independentment de quin sigui el seu origen, perquè puguin participar en el procés sobiranista català.
Partint d’aquest supòsit, un col·lectiu molt important que entra en escena és el dels estrangers, que segons dades de l’Idescat representa un 15,7% del total de la població catalana. En nombres absoluts, això equival a més d’un milió de persones que, en cas de poder votar, serien determinants en l’èxit d’una possible consulta sobiranista, ja sigui en termes de participació com del resultat final.
“Estem en una cruïlla on ens hi trobem tots i el camí que escollim l’hem de poder construir entre tots”. Així ho resumeix en declaracions a Línia Eixample Saoka Kingolo, coordinador de la sectorial d’immigració de l’Associació Nacional Catalana (ANC). Segons Kingolo, la població estrangera està majoritàriament a favor que Catalunya pugui exercir el dret a decidir. “Amb la informació i la sensibilització pertinent, els nouvinguts veuen amb bons ulls la celebració d’una possible consulta”, assegura Kingolo basant-se en la seva experiència militant.
En la mateixa línia es pronuncia Marianela Adolfo, secretaria executiva de la Fundació Paco Candel, una entitat que es dedica a la integració de les persones estrangeres a la societat catalana. “Tothom coincideix en què el dret a decidir és l’essència de la democràcia”, explica Adolfo a Línia Eixample, la qual va més enllà i pronostica una participació elevada del col·lectiu immigrant en una possible consulta sobiranista. “Cada vegada hi ha més gent que ha vingut de fora que se sent catalana i que s’implica en aquest procés”, conclou.

UN DRET ÀMPLIAMENT COMPARTIT
A peu de carrer, el dret a decidir també sembla gaudir d’un ampli suport entre la població immigrant. Així ho hem pogut comprovar els autors d’aquest reportatge quan hem traslladat la qüestió als ciutadans per recollir l’opinió de diversos estrangers que viuen a Catalunya.
Lluny de ser un tema tabú, la majoria d’entrevistats no han tingut cap problema en parlar del procés sobiranista i els que no ho han volgut fer ha estat per raons de desinformació. La majoria s’han mostrat favorables a l’exercici d’un dret que consideren “totalment democràtic” i han reclamat poder participar en el procés. I és que, com afirma Kingolo, “tant els catalans d’aquí com els que hem vingut de fora ens hi estem jugant el futur”.

Activisme sobiranista

REDACCIÓ_Cada cop són més els nouvinguts que s’impliquen en el procés sobiranista català. L’expulsió del país del marroquí Noureddine Ziani, president de la Unió de Centres Culturals Islàmics de Catalunya (UCCIC), per uns suposats lligams amb el salafisme i l’islamisme radical n’és l’exemple més recent i conegut. De fet, són molts els que han relacionat la seva expulsió amb el seu activisme sobiranista.
Sigui com sigui, aquest cas ha servit per exemplificar la importància que tenen i tindran els estrangers en el procés català. I és que convèncer la població immigrant perquè s’hi impliqui i doni suport a l’opció de l’Estat propi és cabdal per assegurar-ne l’èxit. En el referèndum del Quebec, per exemple, el 90% dels immigrants van votar en contra de la independència.

DEU TESTIMONIS, UNA REALITAT

Marco
Veneçuela
“Estic totalment a favor que se celebri la consulta. Considero que és molt important que els ciutadans de cada lloc puguin tenir dret a decidir sobre allò que pensen o desitgen, perquè només així és possible fer respectar la democràcia d’un país.”

Hafida
Marroc
“Les persones han de dependre de si mateixes. Això és totalment democràtic, però amb aquesta situació econòmica no tenim dret a fer res. Els meus fills, que volen la independència, veuen que els catalans estan discriminats a Espanya.”

Suleiman
Caixmir
“Pertanyo a un territori similar a Catalunya. Allà també volem tenir un Estat independent. Si els catalans estan demanant un Estat propi és una petició totalment legítima, és un dret humà. El govern espanyol ho ha de tenir en compte.”

Gustavo
Bolívia
“Des del meu punt de vista, un país és millor que estigui unit. Això ja va passar al meu país i, per l’experiència, puc dir que en aquestes decisions sempre hi ha interessos ocults, tant dels partits polítics com de les multinacionals.”

Ángel
Bulgària
“Els pobles que tenen una realitat política, lingüística i cultural diferenciada acaben aconseguint els seus objectius. La història així ens ho ha demostrat. Fins i tot hi ha el cas de Kosovo, un país que mai no va existir però que va decidir escindir-se.”

Pyoush
Índia
“Crec que Catalunya és un territori massa important per a l’Estat espanyol i que per aquest motiu no volen que els catalans decideixin el seu futur. A mi personalment m’és igual, però el que decideixi el poble de Catalunya serà el correcte.”

Jesús
Rep. Dom.
“Estic d’acord que se celebri la consulta i que els catalans puguin opinar sobre el futur, però crec que els estrangers que vivim aquí també hauríem de poder votar i decidir si volem que Catalunya sigui independent o no. És un dret de tots.”

Rosa
Equador
“Per descomptat que estic d’acord que se celebri la consulta, perquè considero que és molt positiu que els governs preguntin a les persones allò que opinen. Em sembla una bona iniciativa i crec que és bona per a tots.”

Lamil
Gàmbia
“Jo crec que Catalunya ha de tenir dret a celebrar una consulta per decidir el seu futur. És una cosa totalment democràtica. Al meu país celebrem un carnaval on tots els territoris tenen la seva pròpia tradició i diferències.”

Virgilio
Filipines
“Porto 10 anys a Catalunya i he pogut veure que la gent té ganes de crear un nou futur on tothom pugui decidir el què vol ser. Catalunya és un bon país que m’ha permès treballar durant aquests anys i segur que pot tirar endavant ell sol”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram