Curses Marató Sant Antoni

La cursa Moritz Sant Antoni és una de les que se celebren cada any pels carrers del barri. Foto: Cursa Sant Antoni

Viure al centre de Barcelona apropa veïns i comerciants a molts serveis, però també pot suposar un mal de cap. Quan se celebren grans desfilades o curses a la ciutat, la ubicació privilegiada de Sant Antoni, encaixonat entre grans carrers i avingudes com la Gran Via o el Paral·lel, es tradueix en problemes de mobilitat. Un exemple és el de la Marató celebrada aquest 16 de març, que va transcórrer per carrers com Manso, Floridablanca, Sepúlveda i la ronda de Sant Antoni.

Les curses, però, no són una novetat. Fa dècades que se’n fan i, amb el temps, administracions i veïns s’han acostumat a conviure i gestionar els fluxos de milers de corredors i aficionats al cansament físic. “Últimament, els talls per les curses s’anuncien amb força antelació i la gent s’organitza per evitar problemes durant les dues o tres hores amb afectacions. Per això, els veïns no s’estan queixant massa”, assegura el president de l’associació de veïns del barri, Pep Sala.

Molèsties al Mercat Dominical

Així i tot, també hi ha un sector de Sant Antoni molt molest amb les “excessives” competicions esportives als carrers del barri. És el cas dels paradistes del Mercat Dominical, que denuncien pèrdues econòmiques de milers d’euros cada vegada que se celebra una cursa. “Cada diumenge de carrera perdo uns 300 euros que no són recuperables. Calculem que, entre tots els paradistes, cada any perdem uns 300.000 euros de facturació per aquests esdeveniments”, lamenta Octavio Trinidad, membre de la junta del Dominical.

El principal problema, expliquen els paradistes, és que els clients de fora del barri no poden arribar al mercat perquè “sempre queden completament aïllats de la ciutat”. Per això, demanen a l’Ajuntament que “posi fre” a aquestes situacions. “Si no es troba alguna solució, ens estem plantejant tallar les carreres”, explica Trinidad.

Gran afluència de gent

En canvi, des de les associacions de comerciants del barri, Sant Antoni Comerç i SOM Sant Antoni, expliquen que les queixes dels seus associats són poques perquè la gran majoria de curses se celebren, precisament, els diumenges. De fet, totes dues entitats coincideixen a assenyalar que la restauració en surt beneficiada per la gran afluència de gent.

Amb tot, l’any 2019 la regidoria d’Esports, que igual que passa ara tenia el regidor David Escudé al capdavant, va anunciar que es limitaria la celebració de noves curses, ja que llavors la xifra anual al conjunt de la ciutat ja havia arribat a la seixantena, entre les atlètiques i les populars. En aquell moment l’Ajuntament ja va dir que només se n’aprovarien de noves si queia l’oferta. En paral·lel, Escudé també va afirmar que el que es descartava era fer canvis de recorregut.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram