Aviat la Model serà història. Foto: Arxiu

La transformació de l’antiga presó Model va fer un pas endavant a finals d’octubre quan l’Ajuntament va detallar el calendari d’actuacions que han de permetre tirar endavant el futur d’aquest antic centre penitenciari. Un futur que passa, tal com ha detallat el consistori, per una primera inversió de cinc milions d’euros fins a finals d’aquest mandat que ha de permetre obrir el recinte a la ciutat.

Una de les novetats anunciades durant la presentació per part del govern municipal és el canvi de planejament urbanístic per poder construir 150 pisos de lloguer assequible, tal com estipula el Pla pel dret a l’habitatge. La construcció d’aquests pisos és un dels quatre eixos sobre els quals pivotarà la transformació de l’espai. El segon és l’aposta per una gran zona verda de 14.000 metres quadrats -més que una illa de l’Eixample-, mentre que el tercer serà la construcció d’equipaments municipals, ja que al districte “hi ha una mancança històrica de sòls públics”, segons afirmen des del consistori. Per últim, el quart eix serà l’espai anomenat La Model Espai Memorial, on es programaran activitats culturals i exposicions sobre la història de la presó. Ricard Vinyes, comissionat de Programes de Memòria, va explicar que a l’espai també hi haurà “un ateneu d’entitats memorials, un centre de documentació i una àrea de transmissió memorial”.

INICI DE LES OBRES: 2020
D’ençà que es va fer efectiu l’acord per tancar la Model va quedar estipulat que l’edifici passaria a mans municipals a partir del pròxim mes de gener. Un cop la Model sigui de titularitat municipal, està previst que comenci el procés participatiu per concretar els usos de l’espai i s’actualitzarà el Pla director del 2009, que preveia la construcció de dues escoles, una residència i centre de dia per a la gent gran, un casal de joves i un poliesportiu. La següent fase, que començarà el 2019, servirà per redactar els projectes que s’hagin acordat, mentre que el 2020 començarien les obres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram