Pancartes de suport als detinguts en un desnonament el 2020, que ara aniran a judici. Foto: Twitter (@SHEixampleDret)

Tres membres del Sindicat d’Habitatge de l’Eixample Dret (SHED) s’enfrontaran a un judici dimarts vinent, 14 de març. Es tracta dels tres integrants que van ser detinguts el 14 de desembre de 2020 durant el desnonament d’una veïna, la Hayat, del pis del carrer Còrsega on vivia amb la seva família.

La Fiscalia demana sis mesos de presó per resistència a l’autoritat per als tres encausats, i per a un d’ells també demana una multa per danys lleus. Però la cosa no queda aquí. La Generalitat es presenta al judici com a acusació particular i demana penes més altes que la Fiscalia. Per a dos dels encausats, manté els sis mesos de presó i una multa per responsabilitat civil, mentre que, per al tercer, demana un any de presó per atemptat contra l’autoritat i una multa per danys lleus més quantiosa que la de la Fiscalia.

L’actuació policial

Des del SHED no només neguen totes les acusacions que se’ls fan, sinó que denuncien violència policial. Per entendre-ho, cal remuntar-se al dia dels fets. Aquell 14 de desembre de l’any de la pandèmia, relaten els militants, la Hayat va avisar els companys del sindicat que una comitiva dels Mossos d’Esquadra s’havia presentat a casa seva per fer-la fora. Assenyalen que va ser “sense previ avís” i quan encara era vigent la moratòria dels desnonaments aprovada pel govern espanyol.

De seguida, una vintena de persones van acudir al portal de la Hayat per mirar d’aturar el desallotjament, sense èxit. Segons el sindicat, el cordó policial ni tan sols va deixar passar la treballadora de l’Ajuntament responsable d’estar al costat de la família en aquells moments. Finalment, expliquen, van començar a carregar contra els manifestants amb les porres extensibles. “Van deixar inconscient un company d’un cop al cap”, lamenten des del SHED.

Arran d’això, la tensió va augmentar, van arribar més agents i van detenir tres integrants de l’entitat. “Ens van emmanillar per darrere i ens van ficar en dos cotxes. Ens van tenir així quatre hores, no ens van deixar ni treure’ns els abrics ni posar les mans per davant”, recorden els afectats. En demanar assistència mèdica, diuen, no els van deixar sols amb el metge. Afirmen que van patir un tracte “humiliant” per part de la policia i es queixen que els van fer passar la nit als calabossos de la comissaria de les Corts, malgrat que la detenció s’havia produït al matí. L’endemà van quedar lliures.

Amb tot, des del SHED alerten que el seu “no és un cas aïllat”, sinó que forma part de la “repressió del sistema capitalista”. Critiquen sobretot que “partits que s’autoanomenen d’esquerres, com ERC” acabin actuant “com a gestors del capitalisme”. Per això, creuen que “l’única solució és l’organització de la classe treballadora”.