El passeig de Gràcia havia d’acollir el Sant Jordi d’estiu però demà no hi haurà parades. Foto: Albert Cadanet / ACN

El Sant Jordi d’estiu al passeig de Gràcia havia de ser una segona oportunitat per a tots aquells que, el 23 d’abril, es van quedar amb les ganes de sortir al carrer per triar i remenar entre milers de llibres exposats a centenars de parades. I, sobretot, aquesta diada traslladada al 23 de juliol havia de donar un cop de mà a les llibreries i editorials que van perdre el mes i el dia de més facturació de l’any.

Però sembla que Sant Jordi tampoc ha aconseguit vèncer el drac en aquest segon assalt. Les noves restriccions que va anunciar el Govern divendres passat davant l’augment de casos de coronavirus a Barcelona i l’AMB van obligar la Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Floristes, les entitats organitzadores, a renunciar a l’espai de parades del passeig de Gràcia. Això sí, les llibreries obriran com cada dia i podran instal·lar una parada davant del seu local.

La llibreria Ona, que va obrir al número 94 de Pau Claris el mes de maig, s’ha vist força afectada per aquesta suspensió parcial. A més de no poder instal·lar una parada al passeig de Gràcia, també ha hagut d’anul·lar quatre presentacions, dues signatures i una exposició que tenia programades entre el 18 i el 28 de juliol. La llibreria Obaga, que també s’havia apuntat al Sant Jordi d’estiu al carrer, col·locarà una parada al seu local, al 179 del carrer Girona. “Farem el mateix que hauríem fet, però les expectatives han caigut”, explica el llibreter Dioni Porta, que reconeix que, des de divendres, ja s’ha començat a notar una pèrdua d’afluència a la botiga.

Qui té decidit que aquest dijous serà una mena de festa a casa és Eric del Arco, de la llibreria Documenta (Pau Claris, 144). “Tirem endavant amb la celebració a dins de la llibreria, amb algunes signatures i amb el 10% de descompte per als clients”, explica el llibreter, que matisa que es controlarà l’aforament tant a la botiga com a la cua. Del Arco, que vol “agrair el suport de la gent durant aquests mesos”, es mostra molt descontent amb les restriccions que “només afecten el sector de la cultura i no ataquen els focus principals dels brots”.

Fora del barri, La Impossible (Esquerra de l’Eixample) i la Calders (Sant Antoni) han apostat també per posar una parada a la porta i viure la diada a mig gas. De fet, Isabel Sucunza, de la Calders, admet que inicialment ja no tenien previst assistir al passeig de Gràcia i que dijous serà “com un dia normal”.