Jaume Collboni entrant a la seu del PSC. Foto: Sílvia Jardí / ACN

“Hi ha opcions de govern d’esquerres a Barcelona”. Així ho afirmen fonts del PSC consultades per El Periódico. Després de la primera ronda de consultes amb la resta de formacions polítiques, exceptuant Vox, l’entorn socialista considera que continua ben viva l’opció d’un tripartit entre PSC, comuns i ERC. Per aconseguir-ho, els socialistes esgrimeixen una carta guanyadora: la possibilitat de pactar a la Diputació de Barcelona amb ERC i no amb Trias. Totes dues formacions han obtingut els mateixos representants, onze.

De fet, avui mateix, el cap de files del PSC, Jaume Collboni, ha afirmat que està “convençut” que podran construir una “majoria de progrés” a l’Ajuntament per investir-lo alcalde. “Estem en mig de les converses, encara és d’hora per dir res concret, però l’opció continua endavant i mantinc la candidatura”, ha dit.

Tot i això, cal tenir en compte que de moment ERC ja ha deixat clar que no té cap interès a fer Collboni alcalde. Més enllà del paper que pugui jugar la situació de la Diputació, la convocatòria de les eleccions espanyoles dibuixa un escenari que els republicans de ben segur tindran en compte a l’hora de decidir què acaben fent a Barcelona.

El que sí que sembla descartat, segons explica El Periódico, és la possibilitat que el popular Daniel Sirera doni suport a un pacte PSC-comuns, tal com va fer Manuel Valls en les eleccions de fa quatre anys. Ho consideren “inversemblant” en el context de la convocatòria d’eleccions generals per al 23 de juliol.

Mentrestant, els comuns confien que el recompte de vots pugui posar-los per davant del PSC, cosa que milloraria l’escenari per a l’actual alcaldessa en funcions Ada Colau.