El filòsof Xavier Rubert de Ventós va morir el passat dissabte 29 de gener. Foto: ACN

Jaume Collboni ha anunciat que el PSC demanarà la Medalla d’Or de l’Ajuntament per a Xavier Rubert de Ventós, en reconeixement a la seva trajectòria. El filòsof, escriptor i polític va morir el passat dissabte 28 de gener als 83 anys. Collboni ha destacat que “el seu llegat és immensurable: premi Ciutat de Barcelona, va impulsar el Premi Fundació Mies van der Rohe i la Càtedra Barcelona-Nova York de llengua catalana, entre d’altres”.

Nascut a Barcelona l’1 de setembre de 1939, Rubert de Ventós es va llicenciar en Dret el 1961 i en Filosofia el 1962. Posteriorment, l’any 1965, es va doctorar en Filosofia per la Universitat de Barcelona. La seva activitat docent passa per la Universitat de Cincinnati, la Facultat de Filosofia de la Universitat de Harvard o la Facultat d’Arquitectura de la Universitat de Califòrnia a Berkeley. També va exercir com a professor de filosofia a la Universitat de Barcelona, a la Universitat Autònoma de Barcelona i a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. Va ser membre fundador del Col·legi de Filosofia i director de la càtedra Barcelona-Nova York, i catedràtic d’Estètica i Composició a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona.

Més enllà de la seva activitat docent, el filòsof va ser autor d’una extensa producció d’assaig filosòfic on va reflexionar al voltant de l’estètica, la política, l’art o la mateixa filosofia i va participar  activament en política com a diputat al Congrés pel PSC entre 1982 i 1986 i al Parlament Europeu entre 1985 i 1994. Des de 1975 va formar part de la Comissió de la Dignitat i el 2012 va signar un manifest a favor de CDC. El 1999 va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement de la trajectòria cultural.