El PDC teixeix xarxa veïnal a Sagrada Família des del 2007. Foto: Facebook

El Pla de Desenvolupament Comunitari (PDC) de la Sagrada Família va néixer el 2007 gràcies a l’associació veïnal del barri. Segurament, en aquests catorze anys de vida, la seva tasca mai havia estat tan necessària i alhora complicada com des de l’esclat de la pandèmia. “Per definició, la nostra feina consisteix a trobar-nos”, recorda Berenice Rey, tècnica del PDC, que explica que, malgrat tot, s’han “reinventat per mantenir tots els projectes”.

El PDC s’organitza en diferents comissions de treball, que encaixen en cinc àmbits: Interculturalitat i acollida, Feminismes, Salut, Gent Gran i Economia Social i Solidària. “Posem més esforços en col·lectius que tendeixen a ser més oblidats”, matisa Rey, i posa d’exemple “les persones migrants, que no compten amb espais que haurien de ser per a tots”.

En aquest sentit, destaca el servei d’acollida del PDC, que ofereix a aquestes persones, moltes sense documentació, la possibilitat de fer tràmits online, d’aprendre català i castellà i d’acompanyar-los en el procés de trobar feina, entre d’altres. Es tracta, en definitiva, de “fer accessibles determinats serveis públics que encara no ho són”, afegeix Rey. La tècnica del PDC posa l’accent en la feina que s’ha fet aquest any amb les treballadores de la llar i de les cures, que acostumen a ser racialitzades. “Quan se sumen diversos eixos d’opressió, la situació es fa encara més complicada”, lamenta.

Amb tot, vol deixar clar que tota la feina que es fa des del PDC és fruit de la col·laboració amb entitats, equipaments i veïns del barri. “El nostre rol és fer una diagnosi de les necessitats per enfortir les accions del barri en aquest sentit. És una resposta comunitària”, conclou Rey.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram