“Dilluns quan vaig arribar a l’estació de Sants i vaig sortir per agafar un taxi em va sobtar veure el carrer desert”. Aquestes paraules són d’en Marc Pedrosa, un jove veí de l’Eixample de 24 anys que dilluns va arribar a Barcelona després d’una setmana atrapat a l’Equador a causa de la crisi del coronavirus.

Pedrosa participava en un projecte de voluntariat de l’Asociación Internacional de Sanitarios Españoles (AISE) a la ciutat de Guayaquil, en una zona rural, des del 24 de febrer juntament amb tres noies catalanes en una expedició de 63 espanyols. Aquest voluntariat eren les pràctiques del darrer semestre del quart curs dels seus estudis, Nutrició Humana i Dietètica. Les primeres setmanes tot va anar bé i aquest jove veí de la Dreta de l’Eixample va poder fer les seves tasques amb normalitat. Ell era un dels encarregats de fer xerrades sobre prevenció, higiene, educació sexual i també de qüestions relacionades amb l’obesitat i la diabetis.

El passat 13 de març, però, les coses es van començar a torçar. L’avenç de l’expansió de la pandèmia del coronavirus va fer que, tres dies més tard, les autoritats de Guayaquil aprovessin un decret per establir el confinament obligatori a tota la població.

VOL ANULAT
El cònsol espanyol de Guayaquil va aconseguir que els afectats poguessin tenir un vol d’Iberia que estava previst per dijous passat i que els havia de portar a Madrid. Quan semblava que la situació estava a punt de resoldre’s es va produir un fet del tot inesperat. L’alcaldessa de la ciutat es va negar a acceptar l’arribada del vol d’Ibèria, i d’un de KLM, a l’aeroport local. “L’alcaldessa, en una decisió incomprensible, va evitar que un dels avions d’Ibèria aterrés col·locant cotxes al mig de la pista. Tot això va sortir als mitjans d’allà”, explica Pedrosa. L’argument de l’alcaldessa era que no podia permetre l’aterratge d’un avió amb una tripulació d’11 persones provinent de Madrid.

El nou vol de tornada es va programar per diumenge i aquest cop no hi va haver problemes. Dilluns Pedrosa aterrava a Madrid a les vuit del matí i a les tres de la tarda ja era a Barcelona després d’agafar un AVE. “Ja m’havien explicat la situació d’aquí però veure-ho impacta”, explica.

Ara, un cop a Barcelona després de viure aquesta experiència, Pedrosa diu que, mirat en perspectiva, “tota la situació es va resoldre en una setmana i hagués estat menys si no fos pel que va passar amb l’alcaldessa de Guayaquil”.

Des de dilluns s’ha instal·lat al pis de la seva àvia, que estava buit perquè ella és a casa de Pedrosa, el seu germà i els seus pares recuperant-se d’una operació. “Vaig anar a recollir quatre coses que m’havien preparat i vaig anar cap al pis”, conclou. La seva serà una d’aquelles històries per explicar d’aquests dies convulsos que vivim.