El Guaret Sagrada Família

Els membres de la cooperativa es reuneixen cada dimecres a la tarda a l’Espai 210. Foto: X (@el_guaret)

Quan encara no estava de moda el “quilòmetre zero” als supermercats, la cooperativa de consum sostenible El Guaret ja havia nascut al barri de la Sagrada Família. Malgrat l’èxit inicial, cada vegada els ha costat més trobar veïns disposats a formar part d’aquesta comunitat que aposta pels petits productors i els pagesos locals.

“Nosaltres vam aparèixer en un moment en què estava en plena efervescència aquest model”, explica Joan Vitòria, membre de l’organització. Ell forma part de les 24 famílies que l’any 2008 van posar en marxa la cooperativa al barri, on s’ha mantingut fins avui dia.

En l’àmbit de l’agroecologia a Catalunya, els primers grups de consum ecològic van començar a brotar durant la dècada dels 80 a Reus, Girona i Barcelona. Progressivament, aquesta pràctica va plantar la seva llavor als barris de la ciutat. A principi dels 2000, enmig de l’entramat urbà de Barcelona van germinar diversos col·lectius que apostaven pels aliments de proximitat. En aquella època, El Guaret estava format per 24 famílies i comptava amb una llarga llista d’espera de candidats que en volien formar part.

Tanmateix, amb el temps, el ritme accelerat de la ciutat i la popularització dels productes ecològics a les botigues i als supermercats han deteriorat la salut de la cooperativa, que enguany només aplega quatre famílies de les 24 que van fundar el grup originalment fa 17 anys.

Crida a la participació

Segons Vitòria, formar part d’un grup de cultiu ecològic pot suposar una “limitació” per a algunes persones, ja que requereix un cert compromís. En el cas d’El Guaret, els cooperativistes es reuneixen cada dimecres a la tarda al casal de barri Espai 210 per preparar les cistelles d’aliments que repartiran a les famílies. Vitòria celebra poder organitzar-se en aquest local municipal i assegura que la majoria dels grups han de llogar un espai. “L’Ajuntament hauria de facilitar-los centres cívics, mercats i ateneus”, apunta Vitòria.

A més, Vitòria diu que tothom hauria d’apostar per aquest sistema de consum saludable i respectuós amb el medi ambient, que fuig del consumisme massiu i manté un contacte directe amb els proveïdors.“Hi ha un punt de militància, de qüestionar el model capitalista”, afegeix.

Amb tot, El Guaret manté el seu esperit militant i fa una crida per garantir la supervivència d’aquestes iniciatives. “El producte ecològic no és un benefici només per al consumidor, sinó per a tota la ciutat”, conclou Vitòria.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram