El Gamelan del Museu de la Música, al Fort Pienc. Foto: Robert Ramos (cedida per El Periódico de Catalunya)

El periodista musical Nando Cruz va començar a escriure una sèrie de reportatges l’any 2016 a El Periódico de Catalunya amb la intenció de parlar de sales de concerts petites, fora del circuit més mainstream. Aviat, però, es va adonar que, més enllà de les sales, existia tot un món d’espais alternatius que s’allunyaven de la idea convencional d’espai musical i que constituïen una escena tan interessant com inabastable. Així va néixer ‘Altres escenaris possibles’, un conjunt d’articles que es van publicar entre el 2016 i el 2020 i que ara s’han convertit en una exposició fotogràfica itinerant. Com a part del seu recorregut pels centres cívics de diferents barris, la mostra es va inaugurar dimecres passat a l’Ateneu Fort Pienc.

Cada barri té una versió de l’exposició lleugerament personalitzada, amb imatges i explicacions dels espais musicals que s’amaguen entre els seus carrers i que sovint són tot un misteri per als veïns. En el cas del Fort Pienc, tal com explica Cruz, la sensació és que hi ha equipaments culturals molt potents (com el TNC, l’Auditori o la Monumental), però que són molt més de ciutat que no pas de barri i que són inaccessibles per al veïnat. Afortunadament, hi ha excepcions. Per exemple, al Museu de la Música, s’hi fan els concerts del Gamelan Penempaan Guntur. El gamelan és un conjunt musical tradicional d’Indonèsia, i el del Museu de la Música està dirigit per Jordi Casadevall i accepta components de tota mena, encara que no tinguin formació. Per tant, tots els veïns s’hi poden incorporar.

Cruz també posa en valor iniciatives com el festival l’Estació Escènika de l’Eix Fort Pienc, o el potencial que tenen com a escenaris zones del barri com l’Arc de Triomf o el parc de l’Estació del Nord. El periodista recorda que, precisament en aquest parc, va entrevistar fa uns anys al cantant Rodrigo Cuevas. “En aquell moment tocava la tuba al metro de Marina i ara ha actuat al Palau de la Música”, destaca.

Barri i rock and roll

Mentre presenta el projecte ‘Altres escenaris possibles’, Cruz continua descobrint espais musicals a cada barri. A Gran Via amb Castillejos ha trobat el bar-restaurant El Portal dels Encants, que des de fa set anys acull concerts els divendres al vespre i els diumenges a l’hora del vermut. Tot va començar quan un músic que tocava al metro i que era client habitual del negoci li va proposar una actuació al Jose, propietari del bar i amant de la música. Va dir que sí i el boca-orella va fer la resta. Ara hi ha dos concerts setmanals –normalment de country, folk i rock and roll acústic, per no fer massa soroll– amb grups de nivell, amb un públic entregat i, el més important per al Jose, amb el vistiplau dels veïns, que alhora són clients.

El Jose no cobra entrada quan hi ha concert, sinó que el públic pot decidir si vol pagar i quant vol pagar un cop ha acabat i, a més, els preus del bar són “molt populars”. Té molt clars els seus objectius: oferir cultura accessible i, sobretot, fer barri (per això prioritza artistes de la zona). “La clau és que, al final de l’actuació, tothom és feliç”, afirma.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram