Una imatge de la protesta per evitar el desallotjament del bloc Rosa de Foc. Foto: Joanna Chichenitzky

La pressió veïnal i la situació de la ciutat en temes d’habitatge no van poder impedir que dimecres passat es desallotgés el pis que quedava ocupat del bloc Rosa de Foc, situat al número 56 de la ronda de Sant Pere. L’edifici va ser ocupat el passat octubre per oferir una alternativa d’habitatge a tres famílies del Sindicat d’Habitatge del Casc Antic. “La pressió feta pels matons contractats per la propietat”, denuncien des del Sindicat d’Habitatge del Casc Antic, va acabar servint per expulsar les persones que hi vivien.

“Ara l’edifici es reformarà perquè s’hi puguin fer més pisos”, denuncien des del sindicat en converses amb aquest periòdic. Segons assegura la plataforma veïnal, la propietat, la societat Murzuk S.L., farà vuit pisos per planta, quan actualment n’hi ha quatre. “És una vergonya que els propietaris especulin amb l’habitatge del barri i que a sobre ens intentin fer fora extrajudicialment”, afegeixen.

ACTE DE PROTESTA
El desallotjament del 4 de març, després que la propietat guanyés el judici contra els ocupants, va provocar que un grup de gent convocat pel Sindicat d’Habitatge del Casc Antic ocupés durant una estona l’hostal que hi ha als baixos del bloc, els propietaris del qual són els mateixos que de tot l’edifici. L’objectiu dels manifestants era pressionar la propietat perquè ofereixi pisos socials a dues famílies vulnerables. Els Mossos d’Esquadra van fer fora els activistes.

Segons recorden els membres del sindicat, pocs dies després d’ocupar els pisos, que estaven buits des de feia un any, van arribar els Mossos d’Esquadra per efectuar un desallotjament sense ordre judicial. Com que el desallotjament no es va poder fer, la propietat va contractar personal, segons el sindicat, per fer fora les famílies que vivien a l’edifici, al mateix temps que els tallava la llum i l’aigua. “Eren matons i, fins i tot, es van instal·lar en un dels pisos que hi havia buit al bloc”, recorden des de la plataforma.

Des del sindicat també recorden que quan ells van entrar a ocupar els habitatges buits encara hi havia famílies vivint al bloc. Pocs mesos després, però, només en quedava una. “Marxen perquè els apugen els lloguers. Passen d’un preu de 800 euros a més de 1.200”, afirmen. Algunes de les famílies que van entrar amb la primera ocupació van marxar pel seu compte, sense tenir cap alternativa. “No és idoni que persones amb menors d’edat visquin amb pressions de matons i en un pis amb talls d’aigua i electricitat”, asseguren. Moltes, però, ara viuen en pensions aconseguides pels serveis socials.

Per últim, pel que fa a la mediació de l’Ajuntament, des del Sindicat d’Habitatge del Casc Antic lamenten que va arribar massa tard.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram