El PSC ha estat el partit amb més victòries als barris de la ciutat. Infografia: Línia Eixample

Les eleccions al Parlament d’aquest diumenge van tenir a l’Eixample un guanyador diferent que al conjunt del país. Mentre que els resultats generals van deixar un empat a 33 escons entre el PSC i ERC, amb els socialistes guanyant en vots, al districte la victòria va ser per a JxCat. La formació independentista, amb Laura Borràs al capdavant, va aconseguir reunir un total de 24.371 vots, que li van representar el 22,8% dels suports.

Després de JxCat, la formació més votada va ser el PSC de Salvador Illa, que va experimentar un creixement molt ampli respecte de les eleccions al Parlament del 2017. Els socialistes van rebre el suport de 22.233 veïns (20,8%) i van aconseguir quedar per davant d’ERC, que a l’Eixample es va haver de conformar amb la tercera posició. Els republicans, amb Pere Aragonès de número 1, van quedar a una mica més de 2.000 vots del PSC. Concretament, en van obtenir 20.083, una xifra que els va representar el 18,8% dels suports.

A molta distància dels tres primers, tal com va passar arreu del país, es van situar la resta de formacions. El quart lloc va ser per a En Comú Podem, que presentava Jéssica Albiach de cap de llista. Els comuns van tornar a firmar uns resultats discrets (8 diputats) i a l’Eixample van obtenir un percentatge de vot del 8,9% (9.544 vots). Darrere dels comuns es va situar la CUP, que amb 9 diputats va aconseguir un resultat excel·lent. Al districte la formació de l’esquerra independentista, amb Dolors Sabater de cap de llista, va rebre 7.931 vots (7,4%).

La participació va estar marcada per la pandèmia: al districte va ser del 61,6%

LA IRRUPCIÓ DE VOX
La pitjor notícia de la nit electoral del 14-F va ser l’espectacular irrupció de la formació d’extrema dreta Vox al Parlament després d’aconseguir treure 11 diputats i situar-se com a quarta força. A l’Eixample, el partit que tenia Ignacio Garriga de cap de llista no va aconseguir ser quart, sinó que es va haver de conformar amb la sisena posició, tot i que sí que va quedar per davant de Ciutadans i del PP. El partit ultra va tenir el suport de 6.235 veïns (5,8%). Ciutadans, per la seva banda, després de guanyar les eleccions del 2017, va patir una patacada espectacular amb Carlos Carrizosa encapçalant la llista i va veure com només aconseguia retenir 6 dels 36 diputats. Al districte va ser la setena formació amb el 5,5% del suport (5.897 vots), per davant del PP, que amb Alejandro Fernández de número 1 també va firmar uns resultats pèssims amb només tres diputats. A l’Eixample els populars es van quedar en el 4,7% dels suports (5.011 vots).

BAIXA PARTICIPACIÓ
Lògicament, les eleccions de diumenge van estar marcades per la pandèmia. Això va provocar que la participació caigués en picat respecte les del 2017, que d’altra banda havien registrat una xifra rècord. Llavors va votar el 79,1% del cens, mentre que aquesta vegada ho va fer el 53,5%. A l’Eixample, per la seva banda, la participació va ser del 61,6%, quatre punts i mig superior que al conjunt de la ciutat, on va ser del 57,1%.

Els barris: quatre victòries de JxCat, una del PSC i una d’ERC

Pel que fa als barris del districte, JxCat va obtenir la victòria en quatre dels sis (La Nova Esquerra de l’Eixample, Sant Antoni, l’Antiga Esquerra de l’Eixample i la Dreta de l’Eixample), mentre que el PSC va guanyar al Fort Pienc i ERC a la Sagrada Família.

Així doncs, en el cas de JxCat, el millor resultat el va aconseguir a la Dreta de l’Eixample, on va rebre el 25,4% dels vots. A la resta de barris on va guanyar, el suport de la formació que liderava Laura Borràs va ser el següent: un 23,2% a l’Antiga Esquerra de l’Eixample, un 22,6% a la Nova Esquerra de l’Eixample i un 22,2% a Sant Antoni. Als dos barris on no va guanyar, JxCat va ser segon. A la Sagrada Família va rebre el 21,7% dels suports i al Fort Pienc el 21,2%.

Pel que fa al PSC, la seva victòria al Fort Pienc la va firmar amb un 21,6% dels vots. A la resta de barris, els socialistes van ser segons a l’Antiga Esquerra de l’Eixample (21%), a la Nova Esquerra de l’Eixample (21%) i a la Dreta de l’Eixample (19,5%) i tercers a Sant Antoni (20,7%) i a la Sagrada Família (21%).

ERC, per la seva banda, la victòria a la Sagrada Família la va aconseguir amb el 21,9%, un resultat que va ser molt ajustat, ja que JxCat només es va quedar a dues dècimes dels republicans. Als cinc barris restants, el partit independentista va ser segona força a Sant Antoni (20,8%) i tercera al Fort Pienc (19,3%), a la Nova Esquerra de l’Eixample (18,9%), a l’Antiga Esquerra de l’Eixample (16,5%) i a la Dreta de l’Eixample (15,3%).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram