exposició ‘Nosaltres, interpretats per les flors’

Una imatge de l’exposició ‘Nosaltres, interpretats per les flors’. Foto: Casa Elizalde

La Casa Elizalde i el Mercat de la Concepció estrenen aquest dimecres l’exposició Nosaltres, interpretats per les flors: la reproducció. Es tracta d’una mostra que s’emmarca en el programa Temporals de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), que fa arribar mostres itinerants a diferents centres cívics de la ciutat. En el cas d’aquesta exposició, tindrà una segona i una tercera part (La transformació i El trencament) al llarg d’aquest any a la Farinera del Clot i al Centre Cívic Joan Oliver-Pere Quart de les Corts.

El projecte Temporals permet sovint que les mostres programades s’adaptin a l’entorn on s’exposen. Així, la proposta que aterra avui a la Dreta de l’Eixample, i que s’ha instal·lat en dos punts clau del barri, ret homenatge a Carme Biada. Aquesta dona –besneta de Miquel Biada, promotor de la primera línia de ferrocarril de la península Ibèrica, i matriarca de la família Elizalde– va ser tota una pionera en la seva època. Quan el seu marit, Arturo Elizalde, va morir l’any 1925, Biada no només va tirar endavant els seus nou fills, sinó que es va fer càrrec de l’empresa familiar, una fàbrica de peces d’automòbils que després passaria al camp de l’aviació. Ho explica Anna Calvet, responsable de la comunicació de la Casa Elizalde, que recorda que la trajectòria de Biada era “inusual en l’època”.

Com a part de l’homenatge a la seva figura, una part de l’exposició de la Casa Elizalde s’ha instal·lat, precisament, a la sala Carme Biada. Però també la part exposada al Mercat de la Concepció està dedicada a ella. En aquest equipament municipal, l’artista Katerina Ashche –creadora, juntament amb Kati Riquelme, del projecte de la Dreta de l’Eixample– ha “ficcionat les cartes que hauria escrit Biada a diferents persones”, tal com detalla Laura Novellón, coordinadora d’exposicions del centre cívic. Acompanyen aquestes cartes diversos objectes relacionats amb la protagonista de la mostra, així com una decoració floral facilitada per Flors Navarro, una floristeria històrica del barri.

Tot plegat ha de servir per reivindicar una dona avançada al seu temps, que va ser molt rellevant tant per a la Casa Elizalde com per al barri en general i a la qual no sempre se li ha donat la importància que mereix. “Se’n sap molt d’Elizalde, però poc de Biada”, lamenta Novellón.

Els jardins Carme Biada

Un homenatge permanent del barri a Carme Biada són els jardins que porten el seu nom, a un interior d’illa entre Roger de Llúria, Rosselló, Bruc i Còrsega. Aquests jardins estan ara pendents d’una reforma ja adjudicada, però sense data d’inici fixada.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram