El solar del carrer Marina, on s’hi ha de construir l’institut Angeleta Ferrer, té el mateix aspecte que a finals dels 90. Cristian Gómez

Diu el tango que “és una bufada la vida, que vint anys no és res”, però de ben segur Carlos Gardel va deixar de banda la real­itat mundana a favor de la imaginació quan la va crear. Ja que, en realitat, vint anys poden ser tota una vida. Almenys això és el que deuen pensar els veïns del barri de Fort Pienc, que porten esperant els darrers disset anys la construcció d’un nou institut.

Des que al 1994 es va plantejar la seva ubicació als jardins Clotilde Cerdà, l’IES Angeleta Ferrer ha patit un retard rere un altre. Les obres, previstes per aquest any, s’han tornat a posposar. Aquest cop la responsabilitat recau sobre el govern de la Generalitat d’Artur Mas i les ja famoses retallades. Mentrestant, el solar continua amb el mateix aspecte que a finals dels 90, amb unes pistes de bàsquet que havien de ser provisionals. Encara no se sap quina és la nova data d’inici de les obres.

FESTA REIVINDICATIVA

Com que un s’ha de fer veure per fer-se sentir, diverses entitats del barri, entre les que hi destaca l’Associació de Veïns de Fort Pienc, van organitzar el passat diumenge 29 de maig una festa lúdica i reivindicativa al solar del carrer Marina, 193-195, on s’hi ha de construir l’institut. La reclamació era ben clara: l’inici de les tasques de construcció malgrat els retalls previstos. Per aquest motiu, les entitats van començar una recollida de firmes demanant aquest inici d’obres.

Els veïns no es van estar de recordar que ja fa quasi dues dècades que es parla d’aquest projecte i van recalcar, irònicament, que els infants que hi havien d’anar, ja són universitaris. Els organitzadors de l’acte van reiterar la necessitat d’aquest centre de secundària i van insistir en que no donaran el seu braç a tòrcer. La recollida de signatures és una de les accions que duran a terme per aconseguir la seva demanda.

UN PROJECTE DILATAT

El futur IES Angeleta Ferrer és un exemple d’aquells projectes de la ciutat que es van posposant any rere any, un mandat rere l’altre. És el mateix que pateix la presó Model, la plaça Glòries i tantes altres obres que queden en suspens durant anys. La burocràcia inherent a l’administració, retards d’última hora, replantejaments necessaris i un llarg etcètera en són les principals causes. La dualitat Ajuntament-Generalitat n’és una altra, ja que molts projectes depenen d’ambdues institucions i de les seves relacions.

La primera vegada que es va parlar del futur institut va ser al 1994. Cinc anys després ja s’havien expropiat els terrenys (un procediment que requereix negociació i temps) i s’havien enderrocat les naus industrials. Va ser llavors que es van habilitar les pistes de bàsquet provisionals, a l’espera de la futura construcció del centre. Al 1999 es va cedir el solar a la Generalitat. Però el projecte redactat no es va aprovar fins a l’any 2007, vuit anys després de la cessió dels terrenys.

Des d’aquell moment, hi ha el projecte redactat d’un institut amb capacitat per a 500 alumnes, però que no rep la inversió necessària per iniciar les obres. Malgrat incloure el centre en el mapa escolar 2006-2010, les màquines no van entrar als terrenys. L’exregidora del districte, Assumpta Escarp, es va comprometre l’any 2008 que el centre obriria les seves portes aquest any. A hores d’ara, però, les pistes de bàsquet hi continuen inamobibles.

Els veïns únicament esperen que el pla no es dilati encara més i que el futur IES Angeleta Ferrer pugui acollir, el més aviat possible, als 500 alumnes, 70 dels quals seran dels barris de Fort Pienc i Sagrada Família.

INCOMPLIMENTS

El retard en la construcció de l’IES Angeleta Ferrer és un dels quatre incompliments que les associacions de veïns de l’Eixample han detectat d’aquest mandat municipal que s’esgota. La responsabilitat no només recau sobre el govern municipal sortint (PSC i ICV-EUiA) de l’alcalde en funcions Jordi Hereu, sinó també sobre la Generalitat, tant d’Artur Mas (CiU) com de José Montilla (PSC).

Es dóna la circumstància que els quatre projectes que queden pendents d’aquesta legislatura són compromisos que porten anys sobre la taula.

Així, a la construcció pendent de l’institut Angeleta Ferrer, se li ha de sumar la transformació de l’antiga presó Model, a l’Esquerra de l’Eixample. Pendent des del 2006, els projecte preveu la construcció d’una residència, un ambulatori, una escola, una escola bressol, un poliesportiu, un aparcament i l’habilitació d’un Memorial de la repressió franquista i d’una zona verda amb el nom dels Jardins de la Llibertat.

Un altre gran projecte pendent és la reforma de la plaça de Glòries. Aquesta remodelació afecta a diversos barris i districtes, com Fort Pienc i Sagrada Família, però també el Clot. Segons aquest projecte de transformació de la plaça i els seus entorns, s’hi ha de construir un ambulatori, una residència per a gent gran, un poliesportiu, un centre social i una escola bressol, a més de diversos habitatges protegits.

Per últim, les entitats de veïns han volgut destacar en aquest memoràndum de projectes pendents del mandat 2007-2011 l’anomenat Compromís de la Myrurgia, que preveu una residència i un centre de dia per a la gent gran i pisos protegits per a joves, ubicats en el recinte de l’antiga fàbrica del barri de Sagrada Família, a la cruïlla dels carrers Nàpols i Mallorca.

Un munt d’equipaments i d’habitatge protegit necessaris als barris, però que encara hauran d’esperar. Com a mínim, una legislatura més.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram