El passeig de Sant Joan es va omplir a vessar de manifestants a favor de la República Catalana. Foto: ANC (G. Bonaventura)

Arribava envoltada d’un clima d’incertesa. Ningú s’atrevia a assegurar que tornaria a ser un èxit. “La gent està cansada”, s’assumia col·lectivament. Però el carrer, un cop més, va respondre. I la Diada va ser, de nou, un clam independentista multitudinari.

Prop d’un milió de persones –800.000 segons les policies locals, més d’un milió segons els organitzadors– van concentrar-se aquest passat diumenge a Barcelona, Salt, Tarragona, Lleida i Berga sota l’eslògan ‘Endavant, República Catalana’. Concretament, a Barcelona, on es van concentrar –lògicament– més manifestants, 540.000 persones van omplir el passeig de Sant Joan de ‘batecs’ a favor de la República Catalana, entre ells l’alcaldessa Ada Colau.

Sota un sol de justícia, els manifestants, una vegada més de totes les edats, van intentar executar una performance que, a diferència d’anys anteriors, va ser poc lluïda. Ni la metàfora –milers de punts bategant alhora– ni la música escollida van ajudar a aconseguir-ho. Al final, de fet, el tradicional crit d’independència va acabar funcionant millor, injectant èpica a una concentració que, això sí, va ser menys nombrosa –tot i que igualment multitudinària– que les d’anys anteriors.

Curiosament, la xifra d’enguany –prop d’un milió– s’assembla molt a la d’1,1 milions de persones que van protestar el 2010 per la retallada de l’Estatut per part del Tribunal Constitucional, la manifestació ‘mare’ del procés. La d’enguany es presentava com la definitiva, la de la culminació del camí. De fet, molts manifestants van sortir al carrer diumenge esperançats que així sigui. “No estem cansats, estem impacients”, deien molts, recordant les cinc Diades massives que han tingut lloc en els últims anys. 

“Estem a punt”, clamava el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, en el moment dels parlaments finals. “El procés només pot acabar bé si acaba a les urnes. No dubtem que el Govern i el Parlament sabreu escollir el com i el quan”, afegia. El debat sobre si això s’ha de traduir en un referèndum o en unes eleccions constituents ja ha començat. I, mentrestant, la nova Diada multitudinària ja és història.

 

Més d’un centenar de persones
a la Marxa de Torxes d’Òmnium

A banda de ser el districte amb més protagonisme durant la Diada, després que el Passeig de Sant Joan fos escollit com el punt neuràlgic de la manifestació de Barcelona, l’Eixample també va viure l’11S des del dia abans amb la Marxa de Torxes per la Independència que va organitzar Òmnium Cultural.

Més d’un centenar de persones van desfilar amb les torxes pel districte en direcció al Fossar de les Moreres, a Ciutat Vella, on es van fer diferents ofrenes florals. Aquesta marxa de l’Eixample va ser una de les gairebé 180 que el vespre del dia 10 es van celebrar arreu de Catalunya. Des de Torxes per la Independència van celebrar “la gran participació ciutadana” en aquestes mobilitzacions, al mateix temps que van remarcar que demostren “la consciència de la gent que cal sortir al carrer fins a la victòria final”.

L’endemà al matí el districte també va formar part del calendari d’actes commemoratius amb la tradicional ofrena floral al monument a Rafael Casanova, situat a la cruïlla dels carrers de Girona, Alí Bei i la ronda de Sant Pere.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram