desnonament

La mare de la família, que els Mossos han desallotjat, traient bosses de l’interior del pis. Foto: Marta Vidal/ACN

Els Mossos d’Esquadra han desnonat aquest matí una dona amb tres fills menors que residien en un pis ocupat al número 106 del Paral·lel, al barri de Sant Antoni. La policia ha desplegat un ampli dispositiu amb antiavalots i també s’hi ha desplaçat una unitat dels Serveis d’Emergències Mèdiques (SEM).

Segons el Sindicat de Barri del Poble-sec, que ha acompanyat la dona en tot el procés, aquest ha estat el tercer intent de desnonament al qual s’ha enfrontat la família en menys de tres mesos.

La propietat del pis és Divarian, una societat immobiliària controlada pel fons d’inversió Cerberus. Una quinzena de persones s’ha concentrat a l’exterior del bloc i també a l’interior. Agents antiavalots han anat desallotjant, un a un, els activistes i finalment han fet fora la dona de l’edifici.

Petició de lloguer social sense resposta

La dona desnonada, la Chanaz, va entrar al pis de l’avinguda Paral·lel el 2019. Segons ha explicat als mitjans, des d’aleshores s’ha ofert a pagar un lloguer en diverses ocasions i també ha fet una petició de lloguer social que per ara no ha tingut resposta per part de la propietat. De la mateixa manera, també ha estat buscant altres immobles per poder llogar, però, malgrat que treballa, no pot fer front als preus de Barcelona. Segons ha detallat, la propietat, Divarian, en múltiples ocasions li ha ofert diners per tal que marxés del pis. “No volen fer cap tracte ni res, només volen el pis”, ha denunciat la Chanaz.

El desnonament d’aquest dijous s’ha dut a terme enmig d’un gran desplegament policial, cap a quarts de deu del matí. Fa poc més de dos mesos, el 8 de març, es va fer un primer intent de desnonar la Chanaz, i el 25 d’abril un altre. Tots dos van acabar aturant-se.

A banda dels Mossos i un equip del SEM, hi ha intervingut la comitiva judicial encarregada de tirar endavant el desnonament, així com els serveis de mediació d’habitatge de l’Ajuntament. Tanmateix, el desnonament s’ha executat sense presència dels Serveis Socials. “És un cas flagrant d’incompliment de la llei de lloguer social”, ha denunciat en declaracions a l’ACN Sergi Barrios, del Sindicat del barri de Poble-sec.

Sobre la petició de lloguer social a la propietat, Barrios ha criticat que “el silenci ha estat la seva resposta”. De fet, segons ha explicat, el fons d’inversió té en propietat “milers” de pisos a tot l’Estat, molts d’ells buits, i malgrat que hi ha molts inquilins que demanen un lloguer social, no reben resposta. “Ells tenen la seva seu a Madrid i no tenim cap persona de mediació ni un telèfon on trucar”, ha assegurat.

“Només hi ha pisos per a turistes”

Després del desnonament, la Chanaz s’ha dirigit als Serveis Socials del barri del Poble-sec, acompanyada del sindicat, per tal de veure quines opcions tenia. Ara com ara, no s’ha li ha ofert cap alternativa. Està apuntada des del febrer a la mesa d’emergència d’habitatge de la ciutat, però aquesta pot tardar a adjudicar un pis entre tres mesos i dos anys.

“El problema de la ciutat és que no hi ha pisos per a la gent, només per als turistes”, ha lamentat la Chanaz. Treballa netejant una escola durant quatre hores al dia i cobra també un subsidi, però, tal com ha denunciat, això no li permet fer front a un lloguer a Barcelona. Fa anys que viu al barri i les seves tres filles estan escolaritzades allà mateix, motiu pel qual no es planteja marxar de Barcelona. “Tenia la fe i la il·lusió que em donessin el pis, perquè he presentat tots els documents per poder llogar-lo, però ells no han volgut perquè guanyaran més amb els turistes”, ha criticat la Chanaz.

“Estic en xoc, preocupada i tinc moltes preguntes. On hem d’arribar? A mi m’ha passat això avui, però demà serà una altra família”, ha lamentat.

Els Mossos han fet fora els activistes que volien aturar el desnonament. Foto: Marta Vidal/ACN