La pandèmia ha fet més complicat el dia a dia del personal mèdic. Foto: Francisco Avia / Hospital Clínic

“Èxode de personal”. Així va definir fa uns dies el sindicat CGT la situació que s’està vivint a l’Hospital Clínic a causa de la “nefasta” gestió per part de la direcció. Des del sindicat asseguren que l’hospital té una plantilla “física i psicològicament esgotada i totalment desmotivada”.

Nayelly Faura és la delegada sindical de la CGT al Clínic, on també treballa d’infermera. Faura explica que la situació que denuncien afecta sobretot a infermeria, tot i que en el cas dels metges assegura que també hi ha mancances. “Hi ha infermeres i auxiliars d’infermeria que fa entre 10 i 12 anys que acumulen contractes temporals”, diu. “Estem molt lluny del que haurien de ser unes condicions de feina òptimes i ara amb la pandèmia, per com funciona l’organització, la situació encara és pitjor”, afegeix Faura. Per últim, recorda que la meitat d’incorporacions que es van fer a causa de la pandèmia “han deixat el contracte”.

“PRECARIETAT”
Qui pot parlar d’aquesta realitat és l’Anna (nom fictici), una infermera que fins fa un mes treballava a la unitat de cures intensives de l’hospital i que vol mantenir l’anonimat. El seu no és un cas d’una infermera amb molts anys treballant, ja que és jove i feia dos anys que hi treballava. Tot i això, afirma que una part molt important de la decisió de deixar el Clínic va ser per les condicions laborals. “Jo treballava amb gent que feia 10 anys que arrossegava contractes precaris i això, vulguis o no, crema molt perquè també ens havien de fer formació i al final es creava un mal ambient”, afirma l’Anna.

Aquesta infermera també confirma que excompanyes seves feien jornades laborals de 14 hores. “Hi ha falta de personal i mala gestió. I amb la pandèmia no hi havia material i havíem de reciclar les mascaretes”, assegura.

En aquesta línia, un càrrec executiu d’un hospital de Barcelona, i que prefereix mantenir l’anonimat, admet que el retrat que fan aquestes infermeres és precís. “Hi ha hagut reduccions de jornada anual en alguns torns, limitacions pressupostàries per promoure contractacions estables, i això afecta principalment la infermeria per les característiques del col·lectiu, però és diferent en el cas dels metges”. Des del Clínic, preguntats per aquesta qüestió, responen que no tenen cap comentari a fer.