Una de les activitats del juliol adaptades a les mesures sanitàries. Foto: Twitter (@AteneuElPoblet)

365 dies (i escaig) fent barri. És la fita que ha aconseguit aquest mes d’octubre l’Ateneu El Poblet, impulsat per l’Associació Cultural Barri del Poblet, i no ha estat gens fàcil. “El fet de posar-lo en marxa després de tres anys de feina ja va ser tot un èxit”, diu la directora de l’equipament, Cristina Sans, recordant la inauguració, ara fa un any, d’un “espai molt volgut i reclamat pel barri”.

L’Ateneu El Poblet celebra un primer aniversari agredolç, que arriba amb el gruix de l’activitat presencial aturada i amb la Festa Major de la Sagrada Família suspesa per tercer cop a causa de la pandèmia. Després d’haver conviscut més de mig any amb el coronavirus, “els objectius anuals s’han alentit”, admet Sans a Línia Eixample, però El Poblet ha continuat avançant. Un exemple d’això és que, des de fa un mes i malgrat tot, el local del 268 del carrer Nàpols acull ‘Dansant sense etiquetes’, un projecte de biodansa de la mà de l’associació Cuida la Vida, tal com explica la dinamitzadora Ana Iglesias.

EL REPTE: PARTICIPACIÓ VEÏNAL
“L’Ateneu s’adreça a dos públics: les entitats i els veïns”, detalla la dinamitzadora Laura Oriol, que reconeix que, mentre que les entitats sí que s’han sentit l’equipament com casa seva, “la participació veïnal continua sent el gran repte” (i la Covid-19, òbviament, no hi ha ajudat).

Sense perdre de vista l’objectiu de ser un projecte de gestió comunitària –en el qual els veïns i les entitats proposin les activitats que hi volen fer–, l’equip tècnic del centre s’ha esforçat per dinamitzar El Poblet en l’any de la seva arrencada. En aquest sentit, dos dels grans èxits de programació han estat el Cicle de Dones Creadores (estroncat per l’esclat de la pandèmia) i les activitats de juliol.

LA XARXA DE SUPORT MUTU
La crisi sanitària no només ha frenat el funcionament normal de la societat, sinó que ha posat damunt la taula noves necessitats. Durant el primer confinament, el veïnat de Sagrada Família va ser un dels primers a respondre a l’emergència sociosanitària creant la Xarxa de Suport Mutu i, com a part del barri, l’Ateneu El Poblet s’hi va sumar de seguida. De fet, encara funciona com l’anomenat Armari del Poblet, l’espai de recollida de roba, cotxets i altres materials per a les famílies amb fills que ho necessitin.

“La pandèmia ens ha posat a prova”, diu Sans fent un balanç de la primera etapa de l’Ateneu. “Ens estem fent el nostre lloc al barri”, afegeix Iglesias en la mateixa línia, i recorda que, per sobre de tot, els ateneus “són centres de cultura que han d’estar a prop de la gent”. I això és el que vol ser o, més ben dit, és El Poblet.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram