Quiosc Història Consell de Cent

L’Alfredo, la María i una clienta del quiosc. Foto: Raül Martínez Mendo

5:30 del matí. Comença el moviment al quiosc del passeig de Sant Joan amb Consell de Cent. Com cada matí, l’Alfredo Rodríguez ha d’endreçar centenars de revistes, diaris, joguines i paquets de cromos. Per endavant li queden 15 hores de feina amb fred i pluja o amb sol i calor. La climatologia és indiferent i el calendari, també: el seu quiosc només tanca tres dies l’any.

El passat 8 de març, l’Alfredo i la seva dona, la María González, van acceptar el repte d’agafar les regnes d’un negoci que molts consideren condemnat a mort. Després de 42 anys de trajectòria, l’anterior propietari del quiosc, Joaquín Osuna, es va jubilar. “El Joaquín és una persona molt coneguda al barri i estem intentant continuar amb el seu llegat. El canvi no ha sigut fàcil, però els clients han respost molt bé”, explica l’Alfredo.

Una clienta habitual del quiosc confirma la bona acollida del seu nou quiosquer: “Al principi estava preocupada per saber qui continuaria amb el negoci, però estem molt contents amb l’Alfredo”, celebra la senyora després de fullejar les pàgines d’una revista del cor.

De Veneçuela al quiosc

Cambrer, cuiner i repartidor. La trajectòria professional de l’Alfredo abans de convertir-se en un dels darrers quiosquers de la Dreta és molt variada. Va arribar de Veneçuela el juny del 2022 i va establir la seva nova llar a pocs carrers del seu quiosc, on s’apropava per recollir paquets de comandes fetes per internet i, amb el temps, va anar interessant-se pel seu funcionament. “Quan el Joaquín va veure que estava realment interessat en el negoci, va animar-me a ajudar-lo i aprendre’n. La gent creu que aquesta feina només és vendre diaris, però fem moltes més coses”, comenta l’Alfredo.

El relleu acordat i coordinat amb l’anterior propietari ha resultat clau per a la supervivència del quiosc. En una època en la qual molts d’aquests espais s’estan transformant en petites cafeteries a peu de carrer, l’Alfredo reconeix que, sense les dècades de feina prèvia del Joaquín, el negoci fracassaria. “Això funciona perquè darrere hi ha una història d’esforç que va durar 42 anys. Si algú hagués de començar a fer funcionar un quiosc des de zero, no dura ni un mes”, sentencia el nou quiosquer.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram