Mar Tomás desenvolupa els seus projectes juntament amb Óscar Sanginés. Foto: Agustín Garza

Mar Tomás (Esquerra de l’Eixample, 1986) ha estat distingida amb el Premi Nacional d’Habitatge de Mèxic en la categoria habitatge d’interès mitjà pel seu compromís social. El guardó, del Govern Federal, reconeix les millors pràctiques en els projectes de construcció d’habitatges.

La distinció premia el concepte arquitectònic i el vessant social que Tomás i Óscar Sanginés ­–soci i marit– apliquen sota el segell COOP, el seu despatx a Ciutat de Mèxic. Part dels seus projectes han estat al centre de la ciutat i al districte d’Iztapalapa, una de les zones més marginals de Ciutat de Mèxic, reconstruint edificis enderrocats pel terratrèmol del 2017.

“Apostem per un disseny molt raonable marcat per una arquitectura on la qualitat no es fonamenta en disposar d’un pis de marbre sinó espais amplis grans, ben estructurats, il·luminats i ventilats. La prioritat és racionalitzar els recursos i dissenyar una bona arquitectura, que també es pot fer en els barris més marginals on es manté una ànima pròpia”, explica al portal Exterior.cat Tomás.

Un altre dels ingredients de COOP és la mirada personal d’aquesta arquitecta. “M’agrada saber qui s’allotjarà als pisos, si ho farà gent jove o més gran, sobretot en els projectes de reconstrucció d’habitatges”, diu Tomás. A més, subratlla que, “a diferència de Barcelona, a Ciutat de Mèxic ens preparem perquè els edificis resisteixin terratrèmols de 9 graus a l’escala de Richter!”.

HEREVA DEL PROJECTE 22@
Tomás va llicenciar-se a la UPC i va obtenir una beca universitària per treballar a l’Ajuntament dos anys. “Era una beca molt cotitzada, on vaig poder conèixer el desenvolupament urbà de Barcelona. Em va servir per formar part de l’equip de professionals que van projectar el 22@”, recorda. Més endavant, el 2013, es va traslladar a Mèxic, on va liderar un encàrrec de l’alcalde d’Iztapalapa per revifar una zona marginal. El 2014 va començar a treballar pel Govern Federal i això va fer que conegués Sanginés, que compartia un projecte amb l’exalcalde Jordi Hereu. “En el primer congrés d’arquitectura a Ciutat de Mèxic vaig conèixer Hereu i, de retruc, l’Óscar”, explica. Més endavant, el 2017, es va integrar a COOP. A Mèxic el negoci els funciona molt bé i, en paral·lel, estan oberts a algun projecte a Barcelona “per alternar la vida entre Catalunya i Mèxic”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram