presentació del llibre

La presentació del llibre, a la Casa Golferichs. Foto: Twitter (@bcn_llibres)

El periodisme local que es va fer a Barcelona durant l’última etapa del franquisme i els primers anys de la democràcia va posar el focus en lluites veïnals que fins aleshores no havien ocupat cap espai a les pàgines dels diaris. El periodista i historiador Jaume Fabre ha volgut recordar i homenatjar tota una fornada de periodistes, encapçalada per Josep Maria Huertas Clavería, al llibre Cròniques del fang. Quan els diaris van donar veu als barris, publicat per l’editorial de l’Ajuntament i presentat dijous passat a la Casa Golferichs, una ubicació simbòlica tenint en compte que aquest edifici de l’Esquerra de l’Eixample es va salvar de l’enderroc als setanta, precisament, gràcies al moviment veïnal.

A la presentació del llibre, Fabre va posar en valor la figura del seu company Huertas Clavería, que fins i tot va passar vuit mesos i vint dies a la presó per dir en un reportatge que molts prostíbuls de la ciutat estaven regentats per vídues de militars. També va destacar el paper clau del periodisme local a l’hora de destapar qüestions silenciades durant el règim, com la corrupció dels governs municipals franquistes. El llibre recull articles de l’època i repassa les vivències dels periodistes que es van “enfangar” trepitjant els barris.

Una d’aquelles periodistes és María Eugenia Ibáñez, que va participar en la presentació a la Casa Golferichs. “El llibre té com a subtítol ‘Quan els diaris van donar veu als barris’, però crec que va ser al revés: els barris ens van donar veu als periodistes, capacitat crítica, el contacte amb la realitat”, va reflexionar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram