La pandèmia ha fet reduir al màxim les visites presencials als CAPs. Foto: Anna Ferràs / ACN

Un 24% dels metges catalans s’ha plantejat deixar la professió en algun moment arran de la pandèmia del coronavirus, un percentatge que ascendeix al 31,7% en el cas de l’atenció primària. Aquestes són les dades preliminars de l’estudi Impacte de la Covid-19 sobre la salut dels professionals sanitaris, que estan elaborant la Fundació Galatea, el Col·legi de Metges de Barcelona i les professores Núria Mas (IESE) i Judit Vall (Institut d’Economia de Barcelona IEB-UB). “Tot i això, el gruix del col·lectiu manté el compromís amb la professió i amb els pacients”, matisen des del Col·legi de Metges.

“L’atenció primària està desgastada perquè no ha parat: durant la primera onada, vam atendre els pacients de coronavirus lleus i moderats i la resta de malalties; després, l’estiu va ser dur perquè l’augment de casos va coincidir amb les vacances dels sanitaris, i ara tenim molta feina extra, com les PCRs a escoles i residències”, diu la directora assistencial del CAP Comte Borrell, Mireia Sans, a Línia Eixample. Aquest centre està situat a la Nova Esquerra de l’Eixample, el segon barri amb més casos de Covid-19 de la ciutat, per darrere del Raval i seguit de Sagrada Família.

Tot i que els barris de l’Eixample no són els que tenen més incidència del virus (és a dir, casos per 100.000 habitants), el fet de ser els més poblats fa que hi hagi molts contagis, i això als CAPs es nota. “Tenim més pressió assistencial”, admet la metgessa de família del CAP Sagrada Família, Alba Gili, que explica que “ara estan coincidint casos de Covid-19 amb altres infeccions respiratòries, com els refredats”.

Mireia Sans, directora del CAP Comte Borrell: “Tenim més feina, però no som més que abans”

Per a Gili, la feina dels sanitaris s’ha tornat “molt més difícil”, sobretot perquè s’han vist obligats a prioritzar l’atenció telefònica sempre que es pugui per evitar riscos. “Tenim ganes d’atendre presencialment, de forma propera, però hem de protegir la gent, no podem tenir les sales d’espera com les teníem”, lamenta la metgessa. “Hem hagut d’aprendre a treballar d’una altra manera, alhora que hem après a tractar un virus nou”, afegeix en aquest sentit la doctora Sans, que recorda que no s’ha incorporat prou personal per fer front a l’augment de càrrega de treball que hi ha hagut: “Tenim més feina que abans, però no som més que abans”.

LA PEDIATRIA, SOBREPASSADA
Durant els mesos de confinament, amb tots els nens tancats a casa, els pediatres van veure molt reduït el seu volum de feina i, a diferència de la resta de professionals sanitaris, és ara quan estan vivint el moment més complicat des que va començar la pandèmia. Quan fa tot just un mes que va arrencar el curs escolar, la responsable de pediatria del CAP Sagrada Família, Soraya Artigas, reconeix que estan “sobrepassats”.

Soraya Artigas, pediatra al CAP Sagrada Família: “A la plantilla hi ha cansament”

“El protocol de detecció de la Covid-19 a les escoles és molt estricte i suposa un volum de feina difícil d’assumir”, afirma Artigas, que assegura que “la pediatria és l’assignatura pendent de l’atenció primària des de fa anys” i que “es jubilen més pediatres dels que s’incorporen”. En aquest context, i tenint en compte que les proves PCR que es fan a les escoles també recauen sobre l’atenció primària, l’àrea de pediatria d’aquest CAP ha necessitat l’ajuda dels metges de família i ha hagut d’incorporar una nova infermera. Una característica que complica la convivència amb el coronavirus és que té uns símptomes molt similars als del refredat i la grip estacional. “Abans, quan un nen tenia mocs o febre baixa, no calia avisar el pediatre immediatament, però ara sí”, comenta Artigas. I, amb l’arribada del fred i amb el contacte diari entre els infants (encara que sigui entre els anomenats grups bombolla), aquests símptomes són el pa de cada dia.

“Només portem unes setmanes, però a la plantilla hi ha cansament”, confessa la pediatra, que té clar que aquest hivern tindran “encara més feina” i que serà “una època difícil”. Precisament per aquest esforç titànic que estan fent els CAPs, la directora del Comte Borrell reivindica el paper de l’atenció primària i demana que deixi de ser “invisible”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram