El Gimnàs Social Sant Pau es va “salvar” l’estiu passat. Foto: Eli Don/ACN

El Gimnàs Social Sant Pau va començar l’estiu passat un nou capítol després d’anys de lluita per evitar el desnonament i garantir la continuïtat del projecte. Tot feia pensar que el que vindria després de la compra del solar seria una etapa dolça i tranquil·la, però no ha estat així. La mala maror entre un grup de treballadors i la nova direcció ha anat creixent els últims mesos i ha desencadenat una crisi interna, marcada per l’acomiadament d’una treballadora i, alhora, delegada sindical de la CGT.

Segons la directora del gimnàs, Lara Cáceres, que va substituir Ernest Morera el mes de juny, han fet fora aquesta dona perquè una altra treballadora la va denunciar als Mossos per una “agressió”. La treballadora acomiadada, que prefereix mantenir l’anonimat, nega l’acusació i assegura que ni ella ni la seva advocada han rebut ni vist cap denúncia. Davant el que considera un acomiadament injustificat, ha decidit denunciar per assetjament laboral la cooperativa que gestiona el gimnàs des de fa pocs mesos.

Els treballadors afiliats a la CGT –en són tres d’una plantilla d’onze– han creat un compte de Twitter per denunciar la seva situació. Més enllà de l’acomiadament, que titllen de “repressió sindical”, es queixen de les condicions laborals. La treballadora a qui han fet fora recorda que, després de la compra de l’espai, la nova directiva es va comprometre a retornar als treballadors els diners que van haver de pagar per treballar com a autònoms (una condició que van acceptar excepcionalment durant la pandèmia). També es va comprometre a apujar-los el sou base i a deixar-los entrar a la cooperativa. Segons la representant de CGT, no han complert cap d’aquests compromisos (no escrits, matisa).

Si bé Cáceres accepta les reivindicacions, diu que no es poden “comprometre a res” fins que no signin el nou contracte amb l’Ajuntament, ja que l’actual venç el 31 de desembre. Per últim, l’exdirector de l’espai, Ernest Morera, afirma que “el Sant Pau es va salvar amb la lluita de moltes entitats i ara les dues parts han de fer un esforç per arribar a una solució”.