Els mòbils ofereixen als govern diverses solucions per lluitar contra la pandèmia. Foto: Mar Vila / ACN

La lluita contra la pandèmia del coronavirus no només està provocant la lògica pèrdua de llibertat provocada per l’estat d’alarma. Un dels grans debats que està emergint aquests dies és fins a quin punt la ciutadania pot perdre llibertats i privacitat a través d’un aparell que avui en dia és imprescindible, el telèfon mòbil.

En aquesta línia, la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, que depèn del Ministeri d’Afers Econòmics, va aprovar el passat 6 d’abril una norma per autoritzar el desenvolupament d’una aplicació mòbil que permetrà a les autoritats sanitàries la geolocalització de tots els ciutadans per tal de “verificar que es troben a la comunitat autònoma on declaren que són”, tal com precisa una ordre ministerial publicada a finals de març al BOE. Segons aquest redactat publicat al BOE, el ministeri de Sanitat podrà enviar missatges personalitzats, a través de Whatsapp, quan detecti que algú està anant d’una comunitat autònoma a una altra. D’aquesta manera es podria controlar moviments que normalment es produeixen els caps de setmana.

D’altra banda, el govern espanyol també està treballant en el desenvolupament d’una aplicació d’autodiagnòstic per a la gent que vulgui comprovar els símptomes que té. En aquest cas la persona haurà de donar accés a la geolocalització del seu mòbil, però no es registraran els seus moviments.

UNA SÈRIE DE GARANTIES
Els experts creuen que és fonamental que la utilització de la tecnologia per lluitar contra la pandèmia ofereixi una sèrie de garanties. En una entrevista a l’ACN, el cap de política de regulació, innovació i economia digital del ‘think tank’ europeu CEPS, Andrea Renda, ha afirmat que ara mateix els ciutadans europeus no tenen “les garanties necessàries per estar segurs que no s’utilitzen les dades per controlar-los”. Renda creu que el coronavirus provocarà la següent dicotomia als europeus: si prefereixen la seguretat o la privacitat. “El coronavirus canviarà l’equilibri entre privacitat, salut i circulació de les persones. És una batalla de democràcia i drets fonamentals”, afirma Renda.

Una altra veu amb coneixement de la matèria és la del professor de protecció de dades de la UOC, Eduard Blasi. En declaracions a l’ACN, Blasi apunta que no fer servir la tecnologia per combatre aquest virus seria desaprofitar els recursos actuals. “Si la tecnologia ens permet salvar vides és positiva, sempre que es faci respectant la privacitat”, afirma. Al mateix temps, però, alerta que “la tecnologia no solucionarà tots els problemes i dir-ho és molt perillós i és mentida”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram