protesta veïns

Una protesta dels veïns. Foto: Twitter (@BlocTarragona)

“Com viure en un edifici en construcció”: així és la realitat actual dels veïns del bloc del carrer Tarragona, 84-90, que s’està transformant en un edifici eminentment per a turistes. Ho explica en Xavi, un dels llogaters de l’immoble, que hi ha viscut durant una dècada i que té contracte fins al 2028. A l’angoixa per un futur que, si res no canvia, arribarà d’aquí a cinc anys, s’hi afegeixen les molèsties del dia a dia. El soroll “des de les vuit del matí i fins a les vuit del vespre” li recorda constantment quin és l’objectiu de la propietat: expulsar els veïns per fer pisos turístics.

Cada cop que un habitatge queda buit, assegura en Xavi, es posa en marxa una “reforma total”. “Els estan canviant completament, fins i tot la configuració de l’espai, per treure’n el màxim profit”, explica aquest veí jubilat, que pateix les obres tant del pis de dalt com el de sota del seu. Això es tradueix en “soroll i pols” i altres molèsties. Per exemple, agafar l’ascensor s’ha convertit en missió impossible, perquè sempre hi ha paletes pujant i baixant estris i material d’obra. Un inconvenient especialment problemàtic tenint en compte que es tracta d’un bloc de dotze pisos.

Per si no n’hi hagués prou, en Xavi subratlla que no saben fins quan s’allargarà aquesta situació. “Encara queden una pila de pisos amb llogaters, podrien trigar anys a reformar-los tots”, diu, amb l’esperança que el degoteig d’expulsions i reformes s’aturi. En aquest sentit, confia que les administracions hi puguin fer alguna cosa. De fet, poc després que es fessin públiques les intencions de la propietat (la immobiliària Gallardo), l’Ajuntament va anunciar que retiraria la llicència turística a 69 dels 120 pisos del bloc fent ús d’una llei de la Generalitat. L’amenaça, però, es manté en 51 domicilis.

forat a la paret

Un forat a la paret que haurien causat les obres dels pisos. Foto: Twitter (@BlocTarragona)

Destrosses i falta de permís

Els veïns del bloc s’han organitzat per denunciar la seva situació i, entre altres coses, han creat el perfil de Twitter @BlocTarragona. A través d’aquesta xarxa social, han compartit fotografies de les destrosses que haurien ocasionat les obres en alguns dels pisos on encara viuen llogaters, com ara forats en les parets. “Prou obres il·legals!”, exclamaven en la piulada que acompanyava les imatges, publicades fa una setmana.

Fan servir la paraula il·legals perquè, tal com també han assenyalat a les xarxes, l’assabentat d’obres que hi ha penjat a l’interior de l’edifici va “caducar” fa dos mesos. La data d’admissió del document és el 9 de gener de 2023, i el termini d’execució que s’hi estableix és de tres mesos. “Es deuen pensar que estem aborregats i que no ho llegim”, lamenta en Xavi.

Amb tot, els veïns consideren que les pràctiques de la propietat pretenen que els llogaters acabin desistint i marxant abans d’hora. En Xavi té clar que no ho farà, però assenyala la “pressa” per fer-los fora. “El que paguem nosaltres al mes ho pagaran els turistes en una setmana. I no paguem pas poc”, sentencia.