Des de fa uns dies hi ha operaris treballant a l’edifici. Foto: Línia Eixample

Després de molt temps sense moviment, a principis de la setmana del 7 d’octubre va aparèixer a la façana de l’històric edifici de La Carboneria (Sant Antoni) el cartell d’una empresa d’obres i contractes. També s’hi van poder començar a veure diferents operaris traient runa i treballant a l’interior de l’edifici. És el primer pas perquè aquest històric edifici situat a la cantonada dels carrers de Floridablanca i d’Urgell, considerat el primer edifici de l’Eixample de Cerdà, acabi sent un bloc de pisos.

Així doncs, està previst que durant els pròxims mesos es porti a terme l’enderroc de tot el que queda de l’interior de l’edifici, ja que cal recordar que el juliol del 2016 l’Ajuntament va aprovar la catalogació de La Carboneria amb un nivell de protecció C. Això implica la prohibició d’enderrocar la façana i augmentar l’alçada de l’edifici. Pel que fa a la protecció de l’emblemàtic grafiti de la façana, la protecció aprovada no inclou l’obligatorietat de conservar-lo i, per tant, el seu futur és incert. El 2016 l’Ajuntament, tot i que el grafiti no va entrar a la catalogació, va afirmar que la voluntat és que no s’esborri perquè “forma part de la memòria social de l’edifici”.

Sigui com sigui, un cop s’acabi de netejar i buidar tot l’interior, començaran les obres dels futurs pisos que s’hi faran. La propietat actual de l’edifici és d’un fons d’inversió, Leasing WLP Spani SL, que va comprar l’immoble l’any 2017.

Per la seva banda, fonts del Districte han confirmat a Línia Eixample que la promotora dels pisos té la llicència d’obres per començar a fer els habitatges i que, en ser un edifici catalogat, haurà de respectar el que marca la protecció patrimonial.

DESALLOTJAMENT
La Carboneria, també coneguda com la casa Tarragó, va ser desallotjada el febrer de l’any 2014 després que durant sis anys hagués estat ocupada i funcionat com un centre social autogestionat de Sant Antoni, des d’on s’organitzaven diferents activitats socials i culturals.