L’Ajuntament va anunciar a finals de juny la seva aposta per intensificar la lluita contra els pisos turístics il·legals.
Així doncs, el consistori apostarà, a partir d’ara, per una estratègia dividida en tres parts. La primera fa referència a la detecció d’aquests pisos. Per millorar-ne l’efectivitat es crea un equip de vint visualitzadors que personalment comprovaran si s’estan duent a terme activitats il·legals en pisos turístics concrets. Aquests visualitzadors faran una detecció sobre el terreny a través d’entrevistes amb veïns i turistes per obtenir adreces de possibles pisos que operin sense llicència. Aquesta mesura ja s’aplicava a Ciutat Vella. En paral·lel també s’ha creat un grup especialitzat en recerques via web per tal de localitzar pisos sense llicència que s’anuncien a través de plataformes d’internet.
En segon lloc també es posa en marxa un formulari web perquè els veïns puguin denunciar si tenen sospites d’un pis turístic il·legal. A banda del formulari, els veïns també podran trucar a un número de telèfon habilitat per fer la denúncia.
Per últim, el consistori també aposta per ampliar l’equip d’inspectors destinats a controlar el compliment de la normativa dels habitatges d’ús turístic. Les sancions, que ja es van començar a aplicar l’estiu passat a les plataformes web que publicitaven pisos turístics il·legals, també es podran aplicar ara als particulars que llogui pisos il·legals. Aquestes noves mesures arriben després que el govern municipal admetés que durant aquest any només s’han pogut tancar 38 pisos turístics il·legals. Això va provocar que des d’ERC es demanés que els visualitzadors haurien de ser entre 50 i 100 i no 20. Els republicans diuen que a aquest ritme caldrien 132 anys per tancar els més de 10.000 pisos il·legals que es calcula que hi ha a la ciutat.