El 15 de setembre de 2008, fa tot just 10 anys, la companyia financera nord-americana Lehman Brothers anunciava la seva fallida i aquest fet, a banda de generar una onada d’incertesa en l’economia del país i de la resta del món, es considera l’inici de la crisi econòmica.

Ara, una dècada després, una quarantena d’entitats que s’agrupen en la plataforma Fiscalitat justa han elaborat un manifest anomenat Prenem el control de les finances! i durant el passat dissabte 15 també van aprofitar per manifestar-se i dur a terme diferents activitats.

#10ANYSDECRISIESTAFA
El text comença recordant l’episodi de Lehman Brothers, però assegura que una dècada després ha arribat el moment “d’explicar la història de la crisi financera mundial des de la perspectiva de la ciutadania” i de “proposar solucions comunes positives per donar prioritat a l’interès públic en el futur”. Els signants del manifest asseguren que el col·lapse de l’entitat és “un símbol del fracàs d’un sistema financer desregulat, liberalitzat i interconnectat”, però responsabilitzen també els polítics, tant en els anys anteriors a l’esclat de la crisi com en l’etapa posterior, en la qual van imposar “un paquet de mesures d’ajust i austeritat com a resposta”. Això, denuncien, va suposar “un gran cost” per als ciutadans, ja que va permetre que les grans corporacions financeres seguissin controlant els mercats.

Una de les conseqüències, denuncien, ha estat “un atac total a la qualitat de les nostres vides i a la nostra dignitat”, un fet que ha generat protestes i propostes de solucions socials no només a la ciutat i al país, sinó arreu del continent. Malgrat això, els signants lamenten que els lobbies financers encara tenen “un accés quasi il·limitat als grans responsables polítics de la Unió Europea”.

D’aquesta manera, Fiscalitat justa fa una crida a “desmantellar els grans bancs, acabar amb l’especulació inútil, introduir una fiscalitat efectiva i justa al sector financer i emprendre inversions públiques en serveis i infraestructures que millorin la vida i creïn llocs de treball dignes”. En aquest sentit, reclamen “adoptar una nova forma de produir i reproduir, compartir recursos i riquesa” i volen que aquest 2018 sigui “un punt d’inflexió” i que en els pròxims 10 anys es pugui “assumir el control de les finances”.

ACTIVITATS I MOBILITZACIONS EL DIA 15
En aquest sentit, el dia 15 es van fer tres activitats: a partir de dos quarts de 10 del matí el Centre Cívic La Sedeta va ser l’escenari de dues taules de treball de forma simultània, al migdia es va celebrar una assemblea de moviments socials i cap a les set de la tarda va arrencar una manifestació des de la Delegació de la Unió Europea.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram