La seu actual del casal. Foto: Lina Òdena

Al barri hi ha problemes que no tenen resposta per part de l’Ajuntament. Aquesta és la denúncia que fan els joves de l’Esquerra de l’Eixample, que també alerten que hi ha una manca d’implicació institucional envers el seu col·lectiu, en una ciutat, diuen, que no té “interès per als joves”. “Al barri patim unes carències en seguretat i problemes socials que no s’estan solucionant”, afegeixen membres del Lina Òdena, un casal de joves que deu el seu nom a la militant comunista i referent antifeixista. Des de principis d’any, el casal està situat al número 132 del carrer de Mallorca després que els seus integrants ocupessin un local propietat d’una immobiliària.

L’entitat va néixer el maig del 2019 amb l’ocupació d’un local al número 194 del carrer Provença. Des del principi va definir el barri com “una quadrícula sense places, sense espais verds i saturada de blocs de pisos que no creen comunitat”. A l’agost del mateix any els van desallotjar. Aleshores, es van reunir en diversos punts del barri per denunciar la manca d’espais lliures. “Des del Districte creuen que amb l’espai del Queix ja n’hi ha prou”, expliquen des de Lina Òdena en referència a l’altre espai per a joves del barri. “Però allà es reuneixen moltes entitats i s’hi fan encara més activitats”, afegeixen.

BARRI DE LIMITACIONS
“El nostre és un barri de limitacions, les nostres activitats o formacions no es poden aconseguir de manera assequible”, diuen els joves del casal a Línia Eixample. “Hi ha persones migrades que volen aprendre català o estudiants que necessiten espais per concentrar-se i no tenen les facilitats per fer-ho”, clamen.

Un altre tema que va motivar els joves a crear el seu propi espai va ser la presència de drogues al barri. “No tenim plans reals per combatre el tràfic i l’addició entre el jovent de l’Esquerra”, alerten des de l’entitat. “No serveix de res que un policia vingui als centres escolars un cop l’any a fer una xerrada”, argumenten.

APROVATS EN AUTOGESTIÓ
De moment, els joves aproven pel que fa a les seves capacitats d’autogestió. Al local ja tenen una biblioteca i una exposició pròpia. Tot a partir del que porten els seus membres. La seva biblioteca és petita, però consistent. Sota un cartell que la presenta com un Espai de difusió d’idees d’esquerres, agrupa les obres que ells creuen que han de ser imprescindibles. “D’art, història i formació política”, diuen. “Volem una ciutat que deixi d’infantilitzar-nos. Som joves, ens organitzem nosaltres mateixos i tirem endavant nosaltres mateixos”, afirmen membres d’un espai que defensa un jovent feminista i responsable amb el seu entorn social.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram