Una imatge del moment dels fets. Foto cedida

“Vaig passar pel pàrquing on era ell 10 minuts abans dels fets i estava tranquil, com sempre”. Aquestes paraules són d’un veí que viu a tocar del número 44 del passeig de Sant Joan, on el 21 de novembre un agent de la Guàrdia Urbana va disparar dos trets a una persona sense sostre –un li va impactar a l’abdomen i l’altre no el va tocar– que, segons la versió policial, hauria intentat agredir els agents amb un ganivet. La policia s’havia desplaçat fins al lloc dels fets per una trucada d’una veïna que hauria tingut un conflicte amb l’home, que es diu Marjan, perquè tenia restes de brossa escampades, segons El País.

El relat del veí, que vol mantenir l’anonimat, segueix. “Era un habitual del barri i sempre el veies en un banc assegut tranquil·lament. Era fàcil d’identificar perquè va amb un barret de cowboy. De la gent d’aquesta zona que viu al carrer és dels més tranquils amb diferència”, explica. En el moment dels trets, afegeix, li va cridar l’atenció el desplegament policial perquè “hi havia 7 o 8 cotxes patrulla, una trentena d’agents i el trànsit tallat al carrer Ausiàs March”. En veure tot aquell desplegament va decidir treure la càmera. “Vaig veure l’home córrer i duia bosses a les mans. Un furgó de la policia se li va posar al davant, llavors va tornar a tirar enrera i ja vaig sentir els trets. No em va semblar que estigués amenaçant ningú”, relata el veí, que remarca que la víctima “no era problemàtic”. “A les sis del matí quan passejo el gos sempre l’he vist tranquil. Mai s’ha barallat ni cridava i els veïns a vegades l’ajudaven”, conclou.

BATLLE NO CONCRETA
De moment les explicacions que arriben per part de l’Ajuntament són més aviat escasses. El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, va comparèixer el 25 de novembre per parlar del cas però no va donar cap detall. De fet, Batlle no va aclarir si la víctima, que s’està recuperant, s’havia abraonat sobre l’agent que el va disparar i a la majoria de les preguntes es va limitar a dir que calia estudiar més el cas, que no volia “entrar en especulacions” i que “es revisaran els protocols”. El dia abans, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, havia explicat que l’atestat fet pels Mossos d’Esquadra, que tenen l’home en custòdia perquè té una ordre de crida i cerca pendent, “no fa cap mena de valoració sobre si l’actuació és correcta o no”.

ARRELS, ACUSACIÓ POPULAR
D’altra banda, el director d’Arrels, Ferran Busquets, ha anunciat que es presentaran com a acusació popular i s’ha mostrat crític amb l’actuació policial. “Mirant les imatges es pot descartar amb poc risc d’equivocar-se que la persona no va amenaçar ni va ser un perill per als agents”, afirma.