La presentació de l’informe de Càritas. Foto: Càritas Barcelona

“La desigualtat és una ferida que no cicatritza”. L’afirmació, contundent, és de Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana de Barcelona. L’entitat ha presentat recentment el balanç de la seva acció durant el 2018 a la diòcesi de Barcelona (formada per 26 municipis) i les conclusions no són gaire esperançadores.

Busquets, durant la presentació de les conclusions, va alertar que cada cop hi ha més col·lectius exclosos de la societat, al mateix temps que va apuntar que una de cada quatre persones de la diòcesi de Barcelona està en situació d’exclusió, tal com apunta l’últim informe de la Fundació Foessa.

En el cas de Barcelona ciutat, Càritas va atendre el 2018 un total de 7.916 llars, on viuen 15.662 persones. A l’Eixample, per la seva banda, es van atendre 739 llars on viuen 1.360 persones. Són persones, tal com alerta Càritas, que pateixen exclusió social a causa de la precarietat laboral, els problemes amb l’habitatge i una protecció social insuficient.

A algunes d’aquestes persones els toca viure la crua realitat de tenir feina ­però no poder arribar a final de mes –tot i que la majoria de persones ateses estan a l’atur­–. “Amb un context de suposada recuperació econòmica, això és molt preocupant”, va afirmar Busquets. El director de Càritas Diocesana de Barcelona va apuntar que és imprescindible una major implicació de les administracions i que la despesa social del conjunt de l’Estat en habitatge o de protecció a les famílies s’equipari a la mitjana europea.

POBRESA MÉS PROFUNDA
Per la seva banda, Miriam Feu, cap d’anàlisi social i incidència de Càritas de Barcelona, va remarcar que els darrers anys han augmentat les llars ateses on només viu una persona, mentre que s’ha reduït l’atenció a les llars formades per parelles amb fills.

En paral·lel, Feu també va voler alertar del creixement de la pobresa entre les dones i la gent gran. En el cas del perfil femení de la pobresa, el 57% de les persones ateses per Càritas durant l’any passat van ser dones, mentre que les persones grans ateses van augmentar un 8%. La gran majoria d’aquestes persones grans, 7 de cada 10, eren dones. “La solitud no volguda és una de les problemàtiques més esteses que pateixen els majors de 65 anys. Està a les nostres mans garantir que la gent gran tingui una vida digna”, va afirmar Feu.

Una altra de les preocupacions de Càritas és l’alt percentatge de migrants entre les persones ateses. Concretament, el 66% de les persones ateses eren estrangeres, principalment del Marroc, Hondures, Colòmbia, Perú, Veneçuela i Bolívia.

L’entitat recorda que moltes persones arriben a Catalunya fugint de situacions de violència, de països on hi ha una gran inestabilitat econòmica i on diàriament es vulneren els drets humans.

EL 2019, PITJOR
Per últim, Feu va alertar que els cinc primers mesos del 2019 les llars ateses per Càritas van augmentar un 10% en relació al mateix període del 2018. L’habitatge segueix sent el gran problema.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram