L’atenció primària acumula molts mesos complicats a causa de la pandèmia. Foto cedida

L’empitjorament de les xifres de casos de coronavirus de les últimes setmanes està tornant a impactar en l’atenció primària, un dels sectors de la sanitat pública que pateix més la pressió que comporta la pandèmia.

Un exemple d’aquesta situació el veiem al CAP Sagrada Família, des d’on expliquen que després de les festes de Nadal la situació va començar a canviar molt. “Abans hi havia un o dos positius al llarg del dia i ara alguns dies n’hem arribat a detectar set o vuit. El percentatge ha augmentat molt”, afirma Sònia Cibrián, metge de família del CAP que es dedica a l’atenció domiciliària. Cibrián, que principalment visita pacients grans a casa d’ells, afegeix que abans de les festes es trobava “amb algun positiu de tant en tant” però que ara està veient les conseqüències “de la laxitud de Nadal” perquè s’ha trobat “amb més positius i són de pacients que no han sortit de casa”. Núria Bertolín, una de les infermeres del CAP responsable dels tests ràpids ho confirma: “Després de Nadal va començar a venir gent que eren de la mateixa família”. Bertolín afegeix que els casos actuals presenten “més complicacions respiratòries”.

REPROGRAMACIONS
La situació actual ha fet que al CAP Sagrada Família estiguin reprogramant visites relacionades amb altres qüestions. L’escenari actual, explica la doctora Cibrián, “és més complicat que el de la segona onada”. “Ara hi ha més casos i presenten més complicacions”, afegeix Cibrián, que preveu que tot el que queda d’hivern serà dur. Tot plegat dibuixa un escenari complex amb uns professionals que acumulen molts mesos assumint una càrrega laboral molt alta. “Al CAP s’ha contractat gent, però hi ha hagut moltes baixes per contagis i, en el còmput global, el personal ha acabat sent el mateix per un volum de feina molt més alt i la sensació és que no podem fer la nostra feina com tocaria”, denuncia aquesta doctora.

VACUNACIÓ LENTA
L’altre problema que Cibrián posa al damunt la taula és el ritme actual de les vacunacions. Al CAP Sagrada Família s’havia de començar a vacunar el personal mèdic –es fa a l’Hospital Dos de Maig– dimarts passat, però finalment no es va fer fins divendres. “S’hauria d’augmentar el ritme perquè ara mateix és l’única eina que tenim contra el virus, però tenim els recursos que tenim i es fa tot d’aquella manera”, lamenta la doctora. Uns recursos que, afegeix, caldria millorar per tenir “més professionals d’infermeria formats per aquesta vacuna i més espais per vacunar i per a l’emmagatzematge”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram