Alumnes i famílies anant a peu a l’escola, en la primera edició del Camí Bus. Foto cedida

Després de l’èxit del bicibús, algunes de les famílies que s’hi han implicat activament han volgut crear-ne una nova versió. Així ha nascut el Camí Bus, que replica la fórmula del bicibús amb un canvi substancial: en comptes d’anar a l’escola en bicicleta, proposen anar-hi a peu. La iniciativa s’ha estrenat aquest dimecres gràcies a l’impuls de les associacions de famílies d’alumnes (AFA) de les escoles Auró i Els Llorers, de l’Esquerra de l’Eixample, i a la coordinació de Camí Amic.

La finalitat del Camí Bus és oferir una opció similar al bicibús a aquelles famílies per a les quals no és pràctic o viable anar a classe en bicicleta. Ho explica Laura Cid, de la comissió de Sostenibilitat de l’AFA de l’Escola Auró, que posa com a exemple les famílies que viuen massa a prop de l’escola i no els surt a compte fer el recorregut en bici. “La forma d’anar a l’escola més habitual és a peu”, recorda Xavier Riu, membre de Camí Amic i vocal d’Urbanisme de l’Associaicó de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample.

Així, la iniciativa consisteix a coordinar pares i mares perquè acompanyin grups d’infants caminant. De moment, s’hi han sumat una vintena de famílies, però esperen guanyar nous adeptes de cara al gener. “El bicibús també va començar així. Tant de bo hi hagi el mateix efecte bola de neu”, apunta Riu.

L’experiència d’avui ha estat la primera prova pilot del Camí Bus, i dimecres vinent se’n farà una altra. Després de l’aturada nadalenca, arribarà l’hora de la veritat. “Ara estem fent difusió de la iniciativa i, alhora, hem creat una enquesta per detectar quines noves línies podem crear”, diu Cid. Amb les primeres respostes, sembla clar que almenys hi haurà una línia a Sant Antoni.

Esperit reivindicatiu

La línia que ja s’ha posat en marxa recorre l’avinguda Roma. Sobre aquest carrer, Cid assegura que, segons un estudi d’IS Global, és un dels preferits dels nens i nenes, però que no és un dels més segurs. Escollir aquesta avinguda, per tant, té “un punt reivindicatiu”. “Volem que els nens s’empoderin, que guanyin autonomia”, defensa la integrant de l’AFA de l’Auró.

Com en el cas del bicibús, es tracta de convertir “un repte individual o familiar en un repte col·lectiu”, en paraules de Riu. És per això que l’objectiu és “fer torns” i que “cada cop hi hagi menys adults”. La intenció és que també hi juguin un paper clau els alumnes de 5è i 6è, que podran acompanyar els més petits. Tot plegat ha de servir perquè, tal com desitja Riu, “els nens facin seus els carrers”.

Pedalant cap al futur: el fenomen del bicibús arriba a la pantalla gran
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram